След актуализацията на бюджета някои университети едва ще платят на докторантите до края на годината | webcafe.bg
newscafe

"Сега": Студентите без стипендии наесен

Webcafe.bg
20.08.2010, 10:32 (обновена 20.08.2010, 11:55)
СУ

Снимка: © Стоян Георгиев

Орязването на бюджетите на висшите учебни заведения в България ще остави студенти без стипендии - и за успех, и за бедност

Орязването на бюджетите на университетите с 20% ще доведе до безпрецедентна ситуация в някои висши училища - отпадане на стипендиите за успех и по социални критерии, съобщи в днешния си брой вестник "Сега".

Много университети нямат да разполагат с достатъчно средства по това перо и за първия семестър ще могат да заделят пари само за групите, на които задължително се изплаща месечна помощ - докторанти, семейни студенти, младежи с увреждания.

За това сигнализираха представители на студентските съвети след обнародването на постановлението за актуализация на бюджета за 2010 г., пише авторът на публикацията Таня Петрова.

Перо "субсидия за стипендии" във всички университети е орязано с 20% на годишна база. Депутатите обаче не са отчели, че по-голямата част от средствата по това перо се харчат в началото на годината. Стипендиите се изплащат за 10 учебни месеца - от януари до юли и от октомври до декември. Така висшите училища до момента са изхарчили около 70% от средствата по първоначално заложения бюджет. След орязването му с 20% на годишна база изхарченото до момента ще се равнява на 87,5%.

Остатъкът е достатъчен за покриването на разходите за още един месец, но някои университети ще бъдат принудени с тези пари да платят стипендиите до декември на докторанти, майки и др. и няма да могат да дадат никакви стипендии за успех.

Според публикацията в такава ситуация е Университетът за архитектура, строителство и геодезия. По данни на вуза до момента за стипендии са изразходвани 591 280 лв. при първоначално заложен бюджет от 831 565 лв. След актуализацията годишният бюджет за стипендии на УАСГ вече е 665 252 лева.

"Остават ни реално само 74 000 лв., с които ще могат да се платят само стипендиите на докторантите до декември. Те са около 40 души и за тях са необходими 54 000 лева за три месеца", обясниха от студентския съвет на университета.

"Средствата за стипендии са целеви и ние сме ги разходвали целево, без да очакваме орязване на бюджета с 20%. Ще имаме сериозни трудности", коментира пред "Сега" и зам.-ректорът на СУ проф. Иван Петков. Вчера от университета не успяха да уточнят каква сума от стипендиите вече е усвоена. Бюджетът по това перо бе намален от 5.7 на 4.6 млн. лева, а проблемът допълнително се усложнява от големия брой докторанти на СУ.

Дори висши училища, които целенасочено са заложили по-ниски средства за стипендии в първите месеци на годината, очаквайки евентуална актуализация на бюджета, ще могат да осигурят средства на много по-малко студенти през новата учебна година. "След актуализацията ще можем да дадем стипендии на 800 души срещу 2100 предходния семестър", обясни шефът на финансовата дирекция на УНСС Лидия Дончева, цитиран от "Сега".

Проблеми не се очакват в техническите университети, които традиционно се затрудняват да усвояват стипендиите. От студентите се изисква успех от предходните 2 семестъра над 4, а в техническите специалности тази летва трудно се преминава. "До момента сме усвоили 285 650 лева от първоначално заложените 572 919 лв., и след актуализацията ще разполагаме с достатъчно средства", коментира ректорът на ТУ-Габрово доц. Дешка Маркова. И ректорът на ТУ-София проф. Камен Веселинов коментира, че стипендиите в ТУ са най-малкият проблем след орязването на бюджета.

Стипендиите за успех и социални нужди са от 50 до 120 лв. на месец, като всеки университет определя вътрешни правила какъв да е размерът и как да се раздели сумата между отличници и нуждаещи се. Докторантите държавна поръчка взимат по 450 лв. на месец. При актуализацията на бюджета просветното министерство стартира разговори с университетите с цел евентуално отпускане на допълнителни средства, но ще се случи ли това не е ясно.

Oще: бюджети  депутатите  студенти  университети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.