И холандският посланик иска свободни медии | webcafe.bg
newscafe

И холандският посланик иска свободни медии

Webcafe.bg, по БГНЕС
18.12.2012, 11:25 (обновена 18.12.2012, 16:45)
Микрофон

Карел ван Кестерен вижда рискове от зависимост и натиск върху журналистите у нас

В медийната среда в България със сигурност съществуват проблеми, заяви в интервю за БГНЕС посланикът на Холандия у нас Н. Пр. Карел ван Кестерен.

Сред минусите той отличи високата концентрация на собственост на печатните медии и намалените бюджети за реклама, в резултат на което голяма част от рекламните приходи идват от държавата. Подобна е ситуацията в Македония, където правителството е най-големият медиен рекламодател.

"Това създава рискове от известна зависимост и натиск върху независимостта на журналистите", коментира холандският посланик.

И даде следния съвет: „Мисля, че държавата трябва да направи критичен анализ на тази ситуация и да предприеме подходящите мерки, за да гарантира, че плурализмът и свободата на медиите се спазват".

Преди него немският посланик Матиас Хьопфрен и френският първи дипломат у нас Филип Отие също изразиха тревоги за медийната среда у нас.

"Не зная дали регулацията или саморегулацията са най-доброто решение на този проблем. Обсъждал съм въпроса с хора от медийните среди. Някои твърдят, че е необходима регулация, по-добри закони за медиите. Други нямат никакво доверие в законите", допълни Карел ван Кестерен.

Дипломатът призова за „колективно внимание" на този проблем.

През октомври за първи път в страната ни пристигна европейският комисар по телекомуникациите Нели Крус, чиято визита бе подготвена с писмо от журналисти за проблемите на медийната свобода у нас.

"Вашият министър-председател се съгласи с мен, че няма достатъчно прозрачност, както за финансирането, така и за собствеността на медиите в България", заяви холандката, която се срещна с известни родни издатели и журналисти, а след това посъветва да намерят общ език, за да решат проблемите си.

„Еврокомисар Крус говори по въпроса, българският премиер заяви, че тя има право. Така че според мен диалогът трябва да продължи и България трябва да намери начини и средства да разреши този проблем", казва посланик ван Кестерен.

По-рано френският посланик Филип Отие също попита кои са собствениците на печатните медии.

"Свободата на мнението и на пресата означава по-конкретно. Това е правото да казваш на хората това, което не искат да чуят". С този цитат на Джордж Оруел германският посланик Хьопфнер първи критикува несвободните ни медии.

"По този начин се създава почвата, върху което цветето на демокрацията да може да разцъфне. Само ако медиите изпълняват своята задача, тогава е възможно да се създаде едно здраво гражданско общество", каза още посланикът на медийна конференция през октомври.

Има много бедност в България

Холандският дипломат даде добра оценка на правителството за запазване на макроикономическата стабилност, но не спести, че в страната ни има много бедност.

"От друга страна, в България има много бедност, много закрити работни места. Важно е да се създават повече работни места. Един от начините за постигане на това е да се подобри още повече климатът за чуждестранни инвестиции. Защото чрез чуждестранните инвестиции се строят заводи, създават се механизми за производство, работни места и приходи", препоръчва Карел ван Кестерен.

Oще: карел ван кестерен  матиас хьопфнер  медии  печат  свобода  собственост  филип отие  холандия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани