Порои на Балканите | webcafe.bg
newscafe

Дъжд и ужас на Балканите (обновена)

Webcafe.bg
17.05.2014, 09:21 (обновена 17.05.2014, 20:04)
сърбия

Снимка: © Twitter

Поне 7 жертви на наводненията в Сърбия, 2-ма загинали в Босна

Проливните дъждове на Балканите взеха най-малко 20 жертви и нанесоха тежки щети в много части на Източна и Югоизточна Европа. Най-тежко е положението в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Засегнати са още Чехия и Източна Словакия. Сръбският премиер Александър Вучич определи наводненията в Сърбия като „най-голямото природно бедствие" в нейната история. Най-малко петима души загинаха след обилните валежи в балканската страна, в която за ден падна количество валежи, обичайно за четири месеца.

Повече от 15 000 души са евакуирани, а 300 000 домакинства са без електричество. Много градове и села са откъснати от света. Критична е ситуацията в Колумбарския, Мачванския, Моравишкия и Поморавския окръзи. Най-сериозно е положението в Шабац, Обреновац, Сремска Митровица, Свилаянц, Лозница и Крупня. В страната е обявена извънредна ситуация.

"Ситуацията е много по-страшна отколкото изглежда", призна премиерът Александър Вучич. Според него днес най-трудно ще бъде в Парачин и Свилаянц. 90% от град Обреновац е потънал във вода, която на някои места достига до пет метра височина и се повишава. През нощта са изградени диги с близо 20 000 чували с пясък, които се опитват да спрат водата в Шабац. На няколко места в града положението е критично.

Нивото на река Сава вече премина историческото си ниво от 595 см. от 1987 година. Има огромен недостиг от лодки, храна и вода. Вътрешното министерство в Белград призова всички онези, които имат лодки да ги предадат в най-близкия щаб за извънредни ситуации. Министърът на здравеопазването Златибор Лончар поиска спешна доставка на мляко на прах за пострадалите в Обреновац.

Дигата около града се скъса. Нивото на водата спря да се увеличава, но опасността не е отминала. Дигата е пробита в дължина от 100 метра. Според Предраг Марич, който ръководи сектора за извънредни ситуации, положението в Обреновац може да се усложни допълнително и ситуацията да стане по-тежка. Сръбският премиер Александър Вучич определи ситуацията като катастрофална, след като по-голямата част от територията на града се оказа под вода.

Положението в Западна и Централна Сърбия е много тежко, по думите на Вучич, който заяви, че ако нивото на река Сава се покачи с още 30 см, голяма част от страната ще остане без електричество. Премиерът предупреди, че десетки хиляди къщи в Шабац, който се намира по поречието на Сава, са изложени на непосредствен риск от наводнения. Нивото на реките Тамнава и Колубара също се покачва.

Български спасителни екипи също се включиха в спасителните операции. Към момента 28 души са в Сърбия и ще останат поне 48 часа, за да помагат на пострадалите. В българската група за помощ са включени 8 пожарни автомобила, мотопомпи и 2 лодки. Русия изпрати хеликоптер на помощ в Сърбия. Германия, Австрия, Люксембург и Словения също изпратиха помощ на Сърбия в борбата й срещу наводненията.

Сръбският министър Велимир Илич, който отговаря за извънредните ситуации, определи спасителните операции като битки за човешки животи. По думите му критичната ситуация се дължи не на пропуските в системите за защита от наводнения, а на ненормално високите нива на водата, които не могат да бъдат контролирани.

Сръбските синоптици предупреждават, че валежите в страната ще продължат. Властите прогнозират, че за възстановяването на земеделието на страната ще са необходими 4-5 години.

Жертви на наводненията има и в Босна и Херцеговина. Военнослужещи помагат за евакуирането хиляди хора от наводнените райони. В източния босненски град Биелина са евакуирани около 10 000 души заради покачването на нивото на река Сава. До момента 4-ма са загинали от наводненията.

Късно снощи мъж се е удавил в западния босненски град Сански мост, а други двама са безследно изчезнали. Двама са загинали заради свлачища в градовете Белина и Власеница. Четвъртата жертва бил болен човек, който починал в Маглай, преди спасителите да стигнат до дома му.

Придвижването в града става само с лодки и вертолети. Хеликоптери на армията и на полицията помагат за евакуацията на населението в Маглай и Добой, които са най-силно засегнати. Хърватия изпрати два хеликоптера в района. Без ток и вода, хиляди жители са блокирани в домовете си. В цялата страна има свлачища.

75 населени места в пет области на Украйна останаха без ток заради проливните дъждове от тази нощ. Най-тежко е положението в Киевска област, където без ток са 49 населени места. Над 750 души са евакуирани, а хиляди къщи са наводнени заради поройните дъждове в украинската Лвовска област.

17 населени места са откъснати от света, а в 29 няма газоснабдяване. За ликвидиране на последствията от дъждовете и наводненията са мобилизирани 767 души, 171 единици техника и 12 лодки.

Oще: балкани  босна  дъжд  европейски съюз  наводнение  порои  русия  сърбия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани