Първо вето на Плевнелиев оцеля в 42 НС | webcafe.bg
newscafe

За първи път вето на Плевнелиев оцеля в 42 НС

Webcafe.bg, по Дневник и Фокус
27.11.2013, 11:30 (обновена 27.11.2013, 17:32)
Парламент

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

"Атака" подкрепи ГЕРБ за това вето, след като беше в отбора на управляващите за актуализацията на бюджета за тази година

БСП и ДПС не успяха да съберат нужните им 121 гласа в парламента, за да отхвърлят ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи върху Закона за чужденците. Това се случва за първи път в 42 НС.

Причината е, че "Атака" гласува против заедно с депутатите от ГЕРБ и така 91 се оказаха против, а 114 - в подкрепа на промените в закона. Народните представители от БСП и ДПС са 120, но въпреки че КС върна Делян Пеевски в парламента, той не идва на работа.

Държавният глава оспори текстове, приети на 24 октомври т.г., които улесняват даването на статут на постоянно пребиваващ или гражданство срещу инвестиции.

Тогава депутатите решиха, че гражданин от страните извън ЕС ще получава право на постоянно пребиваване у нас, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Година след това същото лице може да стане български гражданин при облекчени условия и срещу 2 млн. лв. инвестиция.

Режимът „гражданство срещу инвестиции" действаше до началото на тази година, когато беше отменен по искане на ДАНС и Националната разузнавателна служба. От ГЕРБ коментираха, че евентуалното му връщане би довело до легализирането на инвестиции с неясен произход, а освен това е възможно адвокатски кантори да предоставят „за временно ползване" на чужденци милионни влогове в български банки.

Това беше и един от мотивите на Росен Плевнелиев да наложи вето на законовите промени на 7 ноември т.г.

Кои чужденци вземат най-често бг паспорт

През 2011 г. България най-често е давала гражданство на граждани на Македония (44.4%), Молдова (14.2%), Русия (13.2%) и Украйна (8.3%).

Това сочат данни, оповестени днес от Евробарометър.

Нашата държава е сред страните в ЕС, които най-рядко предоставят гражданство на чужденци, показва още проучването.

Сред гражданите на ЕС онези, които най-често подават молба за двойно гражданство в друга страна от общността, са румънците (26 хиляди за 2011 г.), след тях са поляците (11 хиляди), италианците (7500) и португалците (6900).

Най-често чужденците, които получават гражданство в ЕС, произхождат от Мароко, Турция, Еквадор и Индия.

За 2011 г. се наблюдава спад в броя на удовлетворените молби за предоставянето на гражданство - с 20% във Франция, с 15% в Италия, с 9% във Великобритания, със 7% в Испания.

Единствено в Германия е отчетен ръст от 5% на получилите одобрение молби.

Общо за 2011 г. 27-те страни от ЕС са предоставили гражданство на 780 хиляди чужденци. Новите граждани на ЕС произхождат най-вече от Африка (26%), Азия (23%), Европа (държави извън ЕС, 19%), Северна и Южна Америка (17%).

Получилите второ гражданство в ЕС граждани на Общността са били 11%. Над половината от молбите за гражданство, подадени от турци (58%), са получили одобрение в Германия; от еквадорци - в Испания (95%), от индийци - във Великобритания (83%).

Oще: атака  бсп  вето  герб  гражданство  дпс  инвестиции  пребиваване  росен плевнелиев  статут 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани