Бисеров излезе от нелегалност | webcafe.bg
newscafe

Бисеров излезе от нелегалност

Webcafe.bg, по БГНЕС
16.01.2014, 11:01 (обновена 16.01.2014, 15:08)
христо бисеров

Христо Бисеров дойде в Съдебната палата, за да свидетелства срещу Октай Енимехмедов

Обявеният за общодържавно издирване бивш зам.-председател на парламента Христо Бисеров се появи в Съдебната палата. Той дойде, за да свидетелства по делото срещу Октай Енимехмедов, който преди година нападна лидера на ДПС Ахмед Доган.

Бисеров е последният, който бе разпитан по това дело. Той отказа изявления пред журналисти.

Енимехмедов е обвинен, че на конференцията на ДПС през февруари м.г. е направил опит умишлено да умъртви тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган. Тогава той неуспешно стреля три пъти по него с газов пистолет. Експертиза установи, че няма как Доган да бъде убит с това оръжие.

На 3 ноември м.г. Бисеров, който беше зам.-председател на партията, изненадващо се оттегли от всички заемани постове. Малко по-късно срещу него и доведеният му син Ивайло Главинков бяха повдигнати обвинения в пране на пари и представяне на невярна информация пред Сметната палата. Те бяха пуснати под гаранция, след което Христо Бисеров стана неоткриваем.

Той не се яви на последното заседание на делото срещу Октай Енимехмедов на 17 декември 2013 г., като се оказа неоткриваем и на двата посочени от него адреса. Софийски градски съд го обяви за издирване, но цели 10 дни по-късно в МВР пристигна постановлението за установяване на адреса на ексдепутата.

По делото

Малко повече от половин час Христо Бисеров дава показания за случилото се по време на VIII-а Национална конференция на ДПС през февруари м.г. Бисеров разказа, че пистолетът, който е видял след опита за нападение срещу Ахмед Доган, бил без пълнител.

В един момент каза и че всички смятали по време на конференцията, че нападателят имал съучастници – хора, които ръководят действията на Енимехмедов. Когато приключи с даването на показания, Бисеров не пожела да коментира защо смятали така, както и каквото и да е друго по делото, тъй като разпитът му не е приключил.

Това е така, защото съдът днес реши, че Христо Бисеров трябва отново да дойде в съдебната зала, за да се изправи на очна ставка с полковника от НСО Георги Райков, който бе уволнен след нападението срещу Доган. Райков обжалва уволнението си.

Опит за какво?

25-годишният Октай Енимехмедов може да получи от 5 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, след като на 19 януари 2013 г. се качи на подиума на конференция на ДПС в Националния дворец на културата и насочи газов пистолет срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Оръжието засече и младежът беше арестуван, но не и преди делегатите да се опитат да го линчуват.

Според прокуратурата, анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. В същото време, експерти подчертаха при предходни заседания, че газовият пистолет може да е смъртоносен само при изстрел от много по-близко разстояние, отколкото в случая с Енимехмедов и Доган.

Oще: ахмед доган  дело  дпс  октай енимехмедов  христо бисеров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.