Зрелостниците пишат върху "Под игото" на Иван Вазов | webcafe.bg
newscafe

Зрелостниците пишат върху "Под игото" на Иван Вазов

Webcafe.bg
21.05.2012, 10:06 (обновена 21.05.2012, 13:11)
ученички

Снимка: © Getty Images

На зрелостния изпит се явяват 65 хиляди дванадесетокласници, а Националното външно оценяване ще държат 58 хиляди седмокласници

Зрелостниците пишат върху "Под игото" на Иван Вазов, след като за темата в матурата беше изтеглен изпитен вариант номер 6. Конструирането на изпитния вариант за държавния зрелостен изпит се проведе в 4.15 ч. тази сутрин в Министерството на образованието. За да се гарантира, че няма да изтече информация за 41-вия въпрос (интерпретативната задача) от матурите, както това стана през 2010 г., конкретната комбинация беше генерирана в присъствието на медиите

За първи път държавният зрелостен изпит по български език и литература за XII клас и националното външно оценяване по същия предмет в VII клас се провеждат в един ден днес, като целта е да се пести учебно време.

На зрелостния изпит се явяват 65 хиляди дванадесетокласници, а Националното външно оценяване ще държат 58 хиляди седмокласници.

Матурата по български език и литература е с продължителност 4 часа. Зрелостниците решават от 40 въпроса, което може да им донесе максимум 70 точки. Темата за "Под игото" на Иван Вазов бе изтглена измежду 30 теми. Зрелостниците трябва да пишат с черна химикалка. Резултатите от матурата ще станат ясни до 16 юни. Възможните комбинации за целия тест по БЕЛ са около 12 млн., заявиха от министерството.

Изпитът на седмокласниците започна в10 часа. С изпита се кандидатства и за гимназиите.  От три варианта журналист изтегли вариант 2. Той е разделен на два модула. Този за Националното външно оценяване съдържа 25 точки, носи максимално 65 точки и е с продължителност 1 час. Вторият модул е преразказ върху неизучаван текст. Носи най- много 35 точки и продължава час и половина. Седмокласниците трябва да пишат със синя химикалка. Изпитните материали и паролата за отварянето им ще бъдат изпратени до училищата по електронен път. Резултатите от него трябва да са готови до 4 юни.

Взети са всички мерки за нормалното протичане на матурите, увери министърът на образованието Сергей Игнатов пред БНР: "Проиграни са многократно матурите, включително с хронометър, за да нямаме забавяния. Проверена е цялата система за електронна връзка. Ще има интернет до тогава, доколкото е необходим, за да получат въпросите и тестовете. Ако има нарушения, в зависимост от нарушението ще има и санкции. Някои ще бъдат в ръцете на министъра. Други, ако има наистина сериозно нарушение, ще бъдат предадени на съответните органи. Призовавам за едно спокойствие. Матурата освен, че е напрежение за децата, е и празник, защото след този изпит животът продължава вече с инструмента, който са получили - тази диплома, която им дава възможност да реализират мечтите си. Много от тях ги чакат университетите, други ще тръгнат по професионалното поприще, така че на добър час".

Oще: зрелостници  изпит  матура  под игото 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 21.05.201215:10

Усмивка Еми, какъв да е по онова време Иван Вазов? Тогава САЩ са били пеленачета, кой да ги знае, ха, ха , ха...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 21.05.201213:13

Тези,от Министерството на образованието не знаят ли,че Иван Вазов е типичен РУСОФИЛ?И че тази матура може да разгневи USA и дори Барак Обама.Да не споменаваме нашият президент. Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани