Електронни гривни следят 180 осъдени | webcafe.bg
newscafe

Електронни гривни следят 180 осъдени

Webcafe.bg
08.03.2014, 11:35 (обновена 08.03.2014, 11:50)
затвор

Електронното наблюдение е само за осъдени на пробация, и то не във всички случаи

Първите електронни гривни за проследяване на осъдени ще се появят у нас до края на месеца, съобщава в. „Преса". Първоначално гривни ще има за около 180 осъдени. Мярката отдавна е въведена в Европа и САЩ. От 2009 г. бе включена и в нашия Закон за изпълнение на наказанията, но досега не е прилагана в България.

Електронното наблюдение е само за осъдени на пробация, и то не във всички случаи. Устройствата ще се прилагат, когато съдът е определил мерките „задължителна регистрация" или „ограничение на придвижването". Другото задължително условие е осъдените да са дали изрично съгласие да влязат в тази система.

Министерството на правосъдието приключва проект за електронното наблюдение със средства от Норвежкия финансов механизъм. А в „Държавен вестник" излязоха промени в Правилника за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията, които разписват правилата за слагане и носене на гривните.

Електронното наблюдение включва „гласово разпознаване" и „устройство за персонална идентификация", т.е. гривните. Вместо два пъти в седмицата да се регистрират в пробационните служби, на осъдените ще се снема гласов отпечатък и ще бъдат проверявани по телефон, на който е монтирано специално устройство.

Гривни на глезените или на китките пък ще носят онези, на които им е забранено да посещават определени места или заведения, да напускат дома си вечер или да пътуват извън населеното си място.

Oще: електронни гривни  задържане под стража  затвор  осъдени  правосъдие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани