Да поговорим за свободата | webcafe.bg
newscafe

Да поговорим за свободата

Webcafe.bg
10.10.2014, 19:38 (обновена 10.10.2014, 20:28)
25 години Свободна България

Снимка: © 25 години Свободна България

В края на инициативата – в средата на декември, последната дума ще имат историците и политолозите, които ще се опитат да направят периодизация на българския преход

Какво знаем за комунизма? А за прехода към демокрация?

Въпросите изглеждат с повишена трудност, особено за младите поколения и подрастващите, защото са табу в образователната система и бяло петно в учебниците. Затова за политиците е по-угодно да претоплят избрани спомени от нееднозначната история винаги, когато им потрябват.

Над 120 събития в рамките на два месеца и половина ще се опитат да дадат отговор за всеки - изложби, филми, дискусии, открити уроци и голяма международна конференция... Това е инициативата „25 години свободна България", която се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев - и вече започна в цялата страна.

Със сигурност изложбата в НХГ с портрети на политическите затворници от лагера в Белене, рисувани от д-р Петър Байчев в продължение на 5 години, ще е много по-интересна за младите. Или извадените от килера на Столична община плакати, развявани на първите демократични протести през 1989 г. Или плакатите, в които студенти от Художествената академия показаха своята визия за 25-те години свобода, тяхна връстница.

Както се изрази служебният министър на образованието Румяна Коларова, важното е да си спомним или да научим какво се е случило не само през последните 25, а през последните 70 години.

Затова акцентът пада върху откритите уроци по история, където съвсем откровено пред ученици от 11 клас в цялата страна ще говорят известни българи, преживели турболенцията на прехода и бесовете на бившия режим - писателят Стефан Цанев, осъденият на смърт Георги Саръиванов, който днес е на 79-годишна възраст и още пази веригата, с която свободата му е окована, и други.

Датите 10 и 11 ноември ще са най-натоварени. Тогава ще бъде открит паметник на Георги Марков на площад „Журналист, а София ще бъде домакин на голяма международна конференция, посветена на събитията в Източна Европа, които назоваваме съкратено с падането на Берлинската стена.

Всички събития може да видите в интернет страницата на събитието.

Зад него стои и Инициативен комитет от личности, отдадени на демократичните ценности, въпреки различните им политически убеждения. Сред тях са Желю Желев, Владимир Левчев, Георги Пирински, Ивайло Знеполски, Весела Червена, Стефан Командарев и други. Секретар на комитета е служебният министър Румяна Коларова.

Атлантическият клуб също ще се включи с провеждането на дебати в 5 университетски града на страната.

Oще: 25 години  капитализъм  комунизъм  преход  росен плевнелиев  свобода 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.