Делян Добрев прогнозира загуби за НЕК от 400 млн. лева | webcafe.bg
newscafe

Делян Добрев прогнозира загуби за НЕК от 400 млн. лева

Webcafe.bg, по България он ер
24.02.2014, 13:39 (обновена 24.02.2014, 15:13)
белене, делян добрев

Според Делян Добрев с решението си за понижение на цената на тока управляващите са обрали всички резерви

Намаленият рейтинг на НЕК от BB- на BB+ с негативна перспектива от Standard & Poor's не е изненада нито за опозицията, нито за експертите в България, коментира пред Bulgaria On Air бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов" и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Той подчерта, че за проблемите в сектора и по-конкретно за свързаните с регулаторните режими се говори през последните шест месеца.

Липсата на официална реакция на новината Добрев коментира с думите, че очевидно и управляващите не са изненадани от понижението. По-притеснителното е, че негативната оценка идва преди да са представени финансовите резултати на НЕК за 2013. По думите му, има очаквания за колосални загуби на дружеството в рамките на 400 млн. лева.

Според Добрев е възможно, след като излязат резултатите, рейтингът на НЕК да бъде преразгледан още веднъж. Той подчерта, че най-притеснителното в оценката на S&P е това, че е базирана на основни регулаторни проблеми.

"Не става въпрос дори за лошо управление, а за  лоши стратегически решения", коментира бившият енергиен министър.

По думите му с понижението на цената на тока през март в посока на по-ниски регулации са обрани всички резерви.

"През юни нямаше такава възможност. Дори напротив. Увеличиха се разходите на дружеството, от друга страна се намалиха приходите. Няма как това да доведе до по-различен резултат освен до колосални загуби за стотици милиони левове", коментира депутатът от ГЕРБ.

По думите му в момента дори имало слухове, че се правят "счетоводни трикове", за да бъдат понижени загубите на НЕК до малко под 400 млн. лева.

По повод слуховете, че се обмисля теглене на нов заем за покриване на загубите, Добрев коментира, че правителството и сега финансира по този начин хроничния недостиг заради регулаторните решения.

"Знаете, че беше изтеглен заем от 1 млрд. лева от БЕХ, с част от който бе рефинансиран заем на BNP Paribas, но с част от тези средства - около 60%, бяха покривани недостатъците от регулаторните решения", коментира Добрев. Той подчерта, че тази тенденция не е устойчива, не само, защото няма да бъде възможно взимането на заеми в бъдеще, но и поради оскъпяването на изплащането на вече взетите.

Наследникът на Добрев в МИЕТ - Драгомир Стойнев, заяви наскоро, НЕК ще започне да изплаща задълженията си и постепенно ще подобри финансовото си състояние. Според него в системата на енергетиката има достатъчно резерви, а благодарение на политиката на правителството са били спрени течове и консултантски договори за милиони.

Oще: делян добрев  загуби  министър  нек 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани