Саша Безуханова напуска HP "на ползу роду" | webcafe.bg
newscafe

Саша Безуханова напуска HP "на ползу роду"

Явор Николов
11.07.2013, 13:44 (обновена 12.07.2013, 17:33)

1 от 4 снимки Назад Напред

Саша Безуханова

Снимка: © Явор Николов

"България може" няма да е политически проект

Свобода, справедливост, откритост, прозрачност и принос ще са ценностите, които обединяват граждани и експерти в новата онлайн платформа за обществени дискусии "България може". Тя беше представена от своето лице - директора в световния технологичен гигант HP Саша Безуханова.

Тя обяви, че напуска поста си на директор "Публична администрация и образование" за развиващите се пазари на Hewlett-Packard, за да се концентрира върху проекта, който цели да превърне идеите и енергията на протестите в политики и визия за бъдещето на страната.

Безуханова беше спрягана в медиите за постовете служебен премиер и финансов министър. Някои публикации я определят като близка до президента Росен Плевнелиев. Днес тя подчерта, че "България може" не е политически, а обществен и експертен проект.

Нищо общо с АБВ на Първанов

Саша Безуханова подчерта, че не създава политически проект около Росен Плевнелиев и подобни заглавия в медиите са плод на грешна интерпретация. "Не би трябвало да се правят аналогии с политически проекти и клубове от миналото", каза тя на въпрос дали "България може" е за държавния глава това, което АБВ беше за неговия предшественик Георги Първанов.

"Трябва да излезем от етапа, в който решенията на проблемите на обществото идват само от политиците", заяви Христо Христев, университетски преподавател по право и съучредител. Той допълни, че сега е важно да се излезе от омагьосания кръг на "консултациите" между власт и платени протестиращи, каквито сме наблюдавали през годините.

Основателят на платформата за независимо изкуство ЕДНО Асен Асенов посочи, че в оналйн платформата се виждат дискусиите около всяко решение и то просто не може да бъде взето непрозрачно.

Асенов допълни, че се гордее с поведението на президента Плевнелиев от последните месеци.

Какво представлява?

"България може" е портал, в който всеки може да участва в дискусии по различни теми - без значение от квалификацията и политическите си позиции. Според Безуханова, така многото идеи, идващи от протеста, могат да се превърнат в реални концепции за развитието на България. По думите й по този начин може да се проведе и "закъснелият разговор" за националната доктрина, споделените ценности и къде принадлежи страната ни.

Безуханова заяви още, че крайната цел на "България може" е да представи прагматични политики в различни области и освен това да осигури разпознаваемост на експертите, които могат да ги изпълнят. Тя допълни, че няма против хората около платформата "да поемат и други роли" в рамките на бъдещо управление.

Тя подчерта, че "България може" няма пряка връзка с протестите, макар в определена степен да е вдъхновена от тях.

А протестиращите?

Проектът на Саша Безуханова е поредният, който търси отговор на въпроса какво ще се случва със страната ни след протестите.

Една от подобните инициативи е Хартата за разграждане на плутократичния модел на българската държава (т.нар Харта 2013). Тя беше подкрепена от голям брой общественици, журналисти, юристи и редови граждани, но и доста от протестиращите не я приеха с мотива, че не отразява техните виждания. Междувременно близките до властта медии направиха всичко възможно, за да дискредитират авторите на документа.

Безуханова не се притеснява от реакцията на недоволните граждани. "Ние нямаме за цел да кажем на хората какво ние мислим и да очакваме от тях да ни последват. Имаме за цел да създадем среда, в която хората да се срещат, да казват мненията си и да ги споделят", категорична е тя.

Oще: българия може  гражданско общество  протести  росен плевнелиев  саша безуханова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.06.2013, 13:39

5 Philosophyis Amagic | 12.07.201317:08

Сашето е стар и опитен мрежовик.
Като им гледам активистите все хора с позиции и все такива позиции дето гледат навън и засмукват откъмто презизотзад външните донори.
Обаче по всичко личи, че в България нищо българско и с българи не са правили. На мен този отбор повече ми прилича на дипломатически особи, които не са от тук, нещо като я чужди търговски представители, я аташета, абе изглеждат ми като чуждоговорящи дипломати.
Аз Сашето я познавам, тя е била добро дете, едно такова примерно и дисциплинирано, ученолюбиво и малко свитичко. Та в главата й от онова ученическо време дълбоко се е запечатала даже някъде в подсъзнанието една класическа фраза: "Корони ще се валят и няма да има кой да ги вдигне". Днес тя вижда така: Министерски кресла ще се предлагат и няма да има кой да седне, цели Министерски съвети ще се предлагат и няма кой да влезе.
Затова Сашето бързо се затича към едно посолство, аз бях до стълбището и чух токчетата й да потракват забързано нагоре. Тя вече се е филмирала в едни филми и си е изучила сценария за нейната роля, понеже е добро дете, всичко си е подготвила и сега пак ще бъде външен за тази страна представител, нещо като чужд дипломат, но ще играе ролята на много по-официално ниво.
Както Мегленчето с реакторите на Козлодуй, и тя беше добро дете и имаше за домашно да прецака тези реактори заедно с някой и друг милиард бъдещи ползи, за да я вземат в по-престижна забавачница - Брюксел. За обща тихоокеанска радост на всички тя се провали в българската политика и сега един друг конкурентен полюс избутва най-силната си ученичка на сцената за да декламира стихотворението "Аз съм българче" на английски.
Вижда се на снимката й горе, в този студен и метален, но в същото време и някак по човешки подчинен и покорен поглед от който се излъчва топлата душевност на дисциплинираното подчинение.
ТЯ трябва да бъде безупречна: в акцента, произношението, позата, жестовете, до последната гънка на тоалета. Защото Мегленчето на въпрос, КОИ са днешните български будители, кои да бъдат идеалите на съвременния млад българин беше отговорила: Стив Джобс! Е, Сашето е изправена пред конкуренция и трябва да докаже, че е по-силната и по-добра ученичка.

Успех, Саше. Много ти стискаме палци, ти МОЖЕШ, ти ще се СПРАВИШ, ние знаем и вярваме в теб! Напред - в кариерата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

4 Rodrigo Diaz de Vivar | 11.07.201321:32

Сега чакам, коя позната муцуна първа ще преживее ритуален публичен катарзис и ще се нареди за снимка до мадам Безуханова.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2011, 02:07

3 Александър Никифоров | 11.07.201321:05

Верно ли бре жив да не бях "на пользу народу" явно е двоен агент и Руски възпитаник и на ЦРУ и Сорос Усмивка
но като начало ще е по добре да ВЕДНАГА да напусне кръга на Сорос и "Отворено общество"
ето това ще бъде наистина на ползу народу!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 11.07.201317:45

1. Кой плаща?
2. Кой го интересува?

За съжаление накрая ще стане Саша дава, пъдаря не дава. При сегашната ситуация това е прах в очите, още една говорилня. Ти ги гониш с прът не не реагират, сега да седнем да им предлагаме пак, рова е регресия. Прогресия трябва в действията, юруш аркадашлар
Смее се !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

1 скучко | 11.07.201316:28

Не ти трябва (Сашке) специален портал. Трябва само редовно да следиш коментарите и мненията във Вебкайвето! Плези се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани