Оставка на Мирослав Найденов заради горите | webcafe.bg
newscafe

Оставка на Мирослав Найденов заради горите

Webcafe.bg
16.06.2012, 11:53 (обновена 16.06.2012, 22:45)
Мирослав Найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

ДСБ-София иска оставката на министър Мирослав Найденов заради лобизъм в полза на Цеко Минев

От ясно по-ясно е, че спирането и връщането за корекции на приетия Закон за горите е в ръцете на президента Росен Плевнелиев, който да наложи вето в срок от 14 дни. Както вече го направи с приетите промени в Закона за съдебната власт...

И ето го очакваното вето в деня, в който тъмносините в София поискаха оставката на земеделския министър заради лобизъм, а протестите на Орлов мост не утихват.

Президентът връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за горите - изцяло, не определени текстове. А протестът тази вечер на Орлов мост мина кротко, без блокиране на движението.

Денят започна с искане за оставка

ДСБ-София поиска оставката на министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов заради промените в Закона за горите, които обслужват интересите на Цеко Минев, шеф на Българската ски федерация.

"Ако президентът, чиято реакция все още не сме видели не наложи вето, ДСБ ще внесе промени, които ще отменят всички лобистки текстове", заяви Стоян Михалев от софийската организация на тъмносините.

Според изчисленията на ДСБ-София промяната, която позволява инвеститори да строят, без да плащат такси за промяна на предназначението на горите при строежа на спортните съоръжения върху държавните горски терени, ще спестят 10 милиона лева само от една ски писта.

От ДСБ обявиха Найденов за "основен разпоредител на лобистките интереси", защитавани с новия закон за горите.

Протест - и днес

Отправен е призив във Facebook за четвърти протест на Орлов мост днес -въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов да забави обнародването на спорните текстове от промените в закона за горите и те да бъдат коригирани. До момента близо 4000 души са потвърдили участие в протеста (който мина мирно и тихо).

След вчерашното трето сбиране на Орлов мост девет души бяха задържани, съставени са им наказателни постановления за неизпълнение на полицейски разпореждания, и са освободени.

За понеделник в 10 часа е насрочена втора среща при премиера. Но остава неясен въпросът как точно Борисов ще забави текстовете. Промените са приети окончателно на второ четене и за да бъдат коригирани спорните текстове законът трябва да бъде публикуван в Държавен вестник - както си му е редът, това става с указ на президента.  Едва след това може да започне отново процедурата по внасяне на промени, одобрение на първо и на второ четене и отново обнародване.

Другият по-бърз вариант е президентът да наложи вето и да върне закона в Народното събрание. Въпреки обещанието си да се консултира с правния си съвет и бързо да даде становище, Росен Плевнелиев още не се е произнесъл.

"Бойко Борисов се опита да ни приспи, заобикаляйки Конституцията! Затова и утре трябва да бъдем на Орлов мост, след толкова лъжи на Миро Фабержето и машата Десислава Танева! Не трябва да им вярваме!", се призовава в страницата на протеста.

"В Банкя може да спре читалищния стенвестник, но Държавен вестник не може!", коментират зелените.

"Не трябва да им вярваме. Уверяваха ни, че няма лобистки поправки, че всичко е в интерес на скиорите... Истината е, че олигарсите си искат пая".

„Протестът ни е срещу скандалните промени в Закона за горите, известни като Поправката "Цеко Минев". Протест срещу наглостта на депутата Емил Димитров, известен като Емо Ротманса, който заяви: "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас, или без вас!"

Протестиращите продължават да искат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето. Те заявяват, че законът представлява държавна помощ за частни корпорации, за което сме критикувани от ЕК, протестират, че се позволява строителство по реда на Закона за публично-частното партньорство, а не чрез публични търгове и че е в услуга на "Витоша ски - правото за ползване на писти без търг".

Eдин от хората, срещнали се с премиера - Андрей Ралев, е публикувал в своята Facebook страница призив хората да се срещнат на езерото "Ариана", да не блокират движението, но да обсъдят какви ще бъдат претенциите им при следващата среща в понеделник в 10 часа.

По думите му правителството нищо не може да забавя, а обнародването или ветото е в ръцете на президента. "А подзаконовите разпоредби не са никаква гаранция! Искаме да разберем какви ще са механизмите за връщане на Закона за нова дискусия и ясно изявление от президента", допълва той.

Според защитниците на природата ни, законът:

1. Представлява държавна помощ за частни корпорации, за което сме критикувани от ЕК.

2. Позволява строителство по реда на Закона за публично-частното партньорство, а не чрез публични търгове.

3. Е в услуга на "Витоша ски" - правото за ползване на писти без търг.

4. Позволява презастрояване заради разширения обхват на допустимото строителство.

5. Дава възможност за изсичане без план, довела преди до гола сеч в равнините на Източна България...

Oще: вето  гори  дсб  закон  мирослав найденов  орлов мост  протест  росен плевнелиев  търг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 16.06.201212:39

да не сте пипнали гордоста на северозападнал бантустан! гадовееее
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани