Здравни досиета онлайн без съгласието на пациентите | webcafe.bg
newscafe

Лондон пуска над 50 млн. здравни досиета в нета


10.03.2010, 14:32 (обновена 10.03.2010, 16:42)
Лондон

Снимка: © БГНЕС

Британците са възмутени от улеснения достъп до личните им данни

Поверителна информация за медицинското състояние на британците ще се окаже в база данни онлайн без тяхно знание или съгласие, пише "Дейли Телеграф". Данните на повече от 50 млн. пациенти по подразбиране ще се вкарват в базата данни на британската здравна каса, като единственият вариант за хората, които не желаят тази информация да е достъпна за частни фирми и хакери в световната мрежа, е изрично да откажат публикуването й в доста кратки срокове. В момента в базата са въведени досиетата на 1.29 млн. британци, а още 8.9 милиона ще бъдат добавени до юни. Плановете са данните на всички пациенти да бъдат достъпни онлайн към края на 2011 г.

Британските лекари водят ожесточена борба срещу системата, изграждането на която струва 11 млрд. лири, като възразяват срещу начина на прокарване на проекта за нея от кабинета - според който данните се оказват в базата данни, преди пациентите изобщо да са имали шанса да възразят. Проектът на британските власти е един от най-големите в света, но има опасения, че личните данни в него не са добре защитени срещу несанкциониран достъп.

Твърди се, че британското правителство целенасочено бърза да реализира докрай проекта, преди консерваторите да имат възможността да го прекратят. Британската медицинска асоциация също настоява за спирането на реализацията му, мотивирайки съпротивата си с прекалената прибързаност на въвеждането му и липсата на съгласие от страна на болните данните им да бъдат публикувани.

Съдържаната в базата данни информация е "обобщена", като съдържа базова медицинска информация за заболявания, история на ваксинации и би могла да включва и предписани на пациентите лекарства. В системата се добавя информация и за възрастта и адреса. Предвидено е пациентите да бъдат информирани с писмо от властите поне 3 месеца преди данните им да станат публично достъпни - и те да имат възможността да заявят нежеланието си. Според лекарския съюз на Обединеното кралство обаче много от писмата са били изпратени на погрешен адрес, а много от пациентите не са разбрали какво означават те.

Британските медици критикуват факта, че не е била проведена национална рекламна кампания, която да изясни схемата, по която ще се реализира въвежданата база данни, какъвто е бил случаят с други правителствени инициативи.

На свой ред от асоциацията на пациентите във Великобритания негодуват от бюрократичните спънки и възразяват, че изпратените пакети с информация не съдържат самия формуляр, необходим за отказа от публикуване на медицинските досиета; вместо това той е бил достъпен само в Интернет или чрез обаждане на определен телефон.

Говорителят на Либерално-демократическата партия по въпросите на здравеопазването Норман Ламб заяви: "Властите трябва да спрат с манията си по огромни централизирани бази данни. Схемата за дигитализиране на досиетата на NHS е катастрофално разхищение на срездства и националната програма трябва да бъде прекратена".

От своя страна от британското здравно министерство отвърнаха на критиките с позицията, че министрите "абсолютно подкрепят" правото на пациентите да се откажат от схемата, като се аргументираха, че са осигурени различни варианти за улесняването на тази процедура.

Oще: великобритания  здравни досиега 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани