Ограниченията за пушене на обществени места, въведени с промени в Закона за здравето от началото на годината, ще са в сила от началото на 2011 г. | webcafe.bg
newscafe

От 1 януари нови правила за пушeнето в заведения

Webcafe.bg
03.11.2010, 15:40 (обновена 05.11.2010, 13:08)
цигари

Заведенията с нови правила за пушачите от 1 януари

Ограниченията за пушене на обществени места, въведени с промени в Закона за здравето от началото на годината, ще са в сила от началото на 2011 г. Правителството прие днес наредба на здравното министерство за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени и работни места. Тя ще влезе в сила месец след обнародването й в Държавен вестник.

Помещенията за пушачи в заведенията, в търговски и административни сгради, закрити части на гарите и летищата ще трябва да са оградени със стени и плътно затварящи се врати и да имат добра механична вентилация. Кафенетата и ресторантите с площ до 50 кв. м ще могат да изберат дали да са за пушачи или непушачи.

В тези, които са за пушачи, обаче няма да се допускат деца до 18 години, както и в помещенията за пушене в останалите. Пространствата, в които е разрешен тютюневият дим, трябва да са по-малко от 50% от площта на заведението. В дискотеките и баровете, които са с изцяло нощен режим на работа, пушенето ще е разрешено независимо от площта им.

След Нова година в кафенетата и ресторантите в моловете, които не са оградени със стени и затварящи се врати, пушенето няма да е разрешено. Липсата на подходяща вентилация в местата за пушене също ще се смята за нарушение. Заведенията трябва да поставят и специални надписи "Помещение за пушене. Забранено за лица до 18-годишна възраст", "Вентилацията работи" и "При неработеща вентилация сигнализирайте управителя на обекта или дежурния здравен инспектор на телефон...".

Инспекциите по опазване на общественото здраве ще проверяват дали правилата се спазват от началото на 2011 г.

Глобите за собствениците на заведения, които нарушават новите разпоредби, ще са от 500 до 10 000 лева. Предвидена е и санкция за физическите лица (пушачи нарушители), но тя може да бъде наложена само ако нарушителят си даде данните от личната карта.

Oще: заведения  наредба  правителство  пушачи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани