Найденов сигурен, че ОЛАФ не го разследва | webcafe.bg
newscafe

ОЛАФ проверява Мирослав Найденов

Webcafe.bg, по в. Сега, bTV и БГНЕС
12.02.2013, 10:31 (обновена 12.02.2013, 16:46)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

МВР тутакси обяви, че ОЛАФ не разследва Мирослав Найденов, а просто проверява обществена поръчка в оглавяваното от него земеделско министерство

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява как Министерството на земеделието е изхарчило европейски средства за създаване на профили на Програмата за селските райони в социалните мрежи. Това потвърди министър Мирослав Найденов, предаде БНР.

Сигналът е подаден от евродепутата Илияна Йотова. Според Найденов това е рутинна проверка, а не разследване срещу него. Самата Йотова по-късно остана изненадана, че Найденов първоначално отрекъл, а после частично признал на проверката.

Първоначално в. "Сега" обяви, че ОЛАФ разследва земеделския министър Мирослав Найденов по сигнали за злоупотреба с европейски пари, съобщи в. "Сега", позовавайки се на свой източник в Брюксел. Министърът веднага отрече твърденията в сутрешна телевизионна изява, определяйки публикацията като като "абсурдна" и "поръчкова".

Вестникът съобщава, че Найденов е попаднал в полезрението на ОЛАФ заради прословутите 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter, както и за други 50 000 лв. за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година.

Поръчките бяха обявени през 2011 г. и бяха спечелени от фирми на бивши земеделски пиарки, които се оказа скоростно забогатели в съвсем млада възраст - на 25 и на 24 години, след като напуснаха МЗХ.

Фирмата на бившите пиарки е създадена едва 3 месеца преди да спечели паритe. Още тогава е подаден сигнал, а министерството е предоставило документи за процедурата, твърди Найденов.

По същата процедура и в момента земеделското министерство е обявило покана за усвояване на още 50 хиляди лева, с които трябва да се поддържат създадените вече профили в иначе безплатните социални мрежи.

"За съжаление, надявам се, че журналистите от в. „Сега" разбират отговорността, която носят с подобни твърдения. Колко е всъщност абсурдна статията може да съдим по това, което се случи само преди няколко дена", заяви Найденов пред bTV, изтъквайки в своя защита факта, че Брюксел е отпуснал 2 милиарда евро повече земеделски пари за България за новия програмен период.

До момента не е известна пряка връзка между неговия аргумент и разследванията на ОЛАФ. За сметка на това министър е убеден: "Не е възможно да тече проверка и да не ми казват".

Публикацията на в. "Сега" обаче твърди, че сигналът за злоупотребите е получен в Брюксел на 28 август 2012 г., а нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер. Той посети България на 27-28 септември, когато вече е бил добре запознат със скандала, и се срещна с премиера Бойко Борисов, с тогавашния главен прокурор Борис Велчев, с вътрешния министър Цветан Цветанов и с министъра на правосъдието Диана Ковачева.

Отделна среща имаше и с ръководството на Дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС)".

Тази дирекция е към МВР и е партньорът на ОЛАФ в качеството на национална контактна точка. През декември АФКОС е получила официално искане да изпрати подробна информация по случая, както и копия от документите, свързани с него.

Найденов снощи се обадил на ръководителката на АФКОС комисар Соня Клисарска, която категорично отрекла подобно твърдение.

Все пак, имало е разследване на служители на Министерството на земеделието в ОЛАФ в месеците назад и те са били по сигнал на бившата директорка на Фонд "Земеделие" Калина Илиева. Освен с фалшивата си диплома, тя стана известна и с големия обем сигнали за злоупотреби с европари, които е пращала до ОЛАФ.

За какво е проверката

50 000 лева за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter са дадени на фирма на бивши пиарки на МЗХ, която е сключила договор за представяне на програма в мрежите.

Сега министерството обявява нова поръчка, този път за поддържането им и отново за максимум 50 000 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на офертите изтича на 18 февруари.

Така за две страници в мрежите преди година аграрното ведомството сключва договор за 50 000 лв. с "КЕЙ ЕМ КОМ" ООД. Зад нея БГНЕС разкри, че стоят бившите пиарки на БАБХ 25-годишната Кристина Спасова и 24-годишната Лора Димитрова.

Проверка в Търговския регистър още тогава показа, че фирмата е учредена на 26 септември 2011 г. - само три месеца преди да се подпише договорът.

Страницата на програмата във Facebook в момента има 2158 харесвания. Малко след като станаха ясни имената на бившите пиарки, прокуратурата се самосезира, а случаят стигна и до ОЛАФ.

С новата поръчка от МЗХ посочват, че трябва да се подобрят създадените вече страница на ПРСР във Facebook и профил в Twitter. Ще търсят икономически най-изгодната оферта. Услугата включва и ежедневното им поддържане и обновяване в рамките на една година.

Сред общи изисквания за изпълнение на услугата е и това изпълнителят да предложи и осъществи инициативи във Facebook и Twitter, както и да популяризира събития по Програмата.

"Изпълнителят трябва да увеличи потребителите в страницата на ПРСР във Facebook на минимум 7500 от конкретната таргет група, а именно настоящи и потенциални бенефициенти", се посочва още в изискванията.

От МЗХ посочват, че участникът следва да е изпълнил поне един такъв договор за последните 3 години назад, считано от датата на подаване на офертата. Офертата трябва да съдържа и доказателства за икономическото и финансово състояние на участника, а именно: заверен отчет за приходи и разходи за последните три финансови години, в зависимост от датата на учредяване на участника. От участника се търси и общ оборот, не по-малък от 150 000 лв. в последните три финансови години.

Oще: facebook  twitter  земеделие  мзх  мирослав найденов  олаф  пиарки  поръчка  фомури 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани