Три минус за грижите за децата | webcafe.bg
newscafe

Три минус за грижите за децата

Webcafe.bg
15.04.2013, 16:44 (обновена 15.04.2013, 20:57)
павел 183, деца, страх, болка

Снимка: © Pavel 183

Неправителствената организация "Национална мрежа за децата" (НМД) пише оценка от 2.90 на държавата за грижите й за децата в "Бележник 2013 г."

"Бележникът" е независим проект на НМД, която обединява над 113 НПО, и дава годишна оценка на политиките за детето и семейството.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова не хареса оценката за здравеопазването, която е най-ниската - 2.38, и напусна пресконференцията.

За "Общи принципи по Конвенцията на ООН за права на детето" оценката е "Среден 2.71", за "Семейна среда и алтернативни грижи" - "Среден 2.93", "Здравеопазване" - "Слаб 2.38", "Образование" - Среден 3", и "Детско правосъдие" - "Среден 3.44".

Наред с това бяха дадени 13 препоръки с цел подобряване на живота и благосъстоянието на децата в България.

По данни на неправителствената организация 51.8% от децата у нас живеят в риск от бедност и социално изключване, а средният показател за ЕС е 27%. Близо 1/3 от децата в България - 28.9% (369 500), живеят в абсолютна бедност, като бедността при семействата с три и повече деца е 78.2 на сто.

Вяра Иванова, координатор на "Детски политики" във НМД, цитира доклад от м.г. на УНИЦЕФ, според който децата в домове у нас страдат от множествена дискриминация и неравно се третират по отношение на социално положение, пол, увреждане, както и при участие в правни процедури.

Проблемът с осиновяването и приемната грижа е по-скоро разпокъсан между множество служби, отколкото подкрепящ и насърчаващ.

България е и на последно място по размер на разходите за социална подкрепа на населението. Средногодишно в Европа за това се отделят 552 евро, а у нас - 96 евро на човек.

От НМД препоръчват въвеждане на облекчения на данъците и таксите за семействата, както и на семейно подоходно облагане, на достъпни и достатъчно на брой услуги за децата, на целенасочена подкрепа за самотни и многодетни родители и на самостоятелна семейна политика.

Д-р Радосвета Стаменкова от "Българската асоциация по семейно планиране" обърна внимание, че "подходът в здравеопазването е комерсиален, а не социален". Факт били ражданията при майки, които не са посетили нито веднъж лекар за профилактичен преглед по време на бременността. Ранната раждаемост при момичета под 19 години спада, но официалните данни показват, че са направени 2042 аборта през първите девет месеца на 2012 г.

Броят на детските психолози е крайно недостатъчен. Не са осигурени условия за превенция на самоубийствата и насилието сред младите въпреки тревожната статистика, че през 2011 г. 449 деца са посегнали на живота си, от които 394 са момичета.

Последните статистически данни показват, че областите с най-висока детска смъртност са Сливен и Пазарджик, като най-ниска е в София, Кюстендил и Враца.

Според експертите от НДМ в сферата на образование трябва да се въведат стандарти за ранно детско развитие и постигане на 100% обхващане на децата в начален етап на образование и 90% ниво на завършено средно образование.

Друга проблемна сфера е правосъдието при деца, където подкрепата на правителството е по-скоро морална, отколкото реална. Една от основните препоръки е въвеждането на специализация на съдии, прокурори и следователи, както и в администрацията на органите на изпълнителната власт за работа с деца и популяризиране на Българската линия за онлайн безопасност.

Според доклад на Комитета по правата на детето страната ни не е спазила препоръките за създаване на независим орган за защита на правата на децата, какъвто в Европа има от 1997 г.

От НМД през миналата година предложили в структурата на омбудсмана да се разкрие специализиран омбудсман за детето, какъвто има в 23 от 27-те държави в ЕС.

Oще: бележник  деца  държава  здравеопазване  нмд  нпо 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.