Светлозар Лазаров - главен секретар на МВР още 5 г. | webcafe.bg
newscafe

Светлозар Лазаров - главен секретар на МВР още 5 г.

Webcafe.bg
02.07.2014, 12:52 (обновена 02.07.2014, 13:00)
Лазаров

Снимка: © webcafe.bg

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров ще "надживее" кабинета

Министерски съвет преназначи Светлозар Лазаров на поста главен секретар на МВР. Така Лазаров ще остане на най-висшия ръководен пост във вътрешното министерство и след оставката на кабинета Орешарски.

Това е поредното ключово назначение на кабинета, чиято все още необявена оставка се очаква не по-късно от началото на август.

Според последните промени в Закона за МВР главният секретар вече се назначава от Министерски съвет (а не от президента, както беше досега), и получава мандат от 5 години.

Преназначаването на Лазаров не беше включено като точка в предварително обявения дневен ред на правителственото заседание.

Така кабинетът изпревари ГЕРБ, които планираха да внесат искане за отлагане на влизането в сила на новия Закон за МВР от 1 януари 2015 г.

Светлозар Лазаров пое поста през юни 2013 г. от подалия оставка Калин Георгиев. Кариерата на Лазаров преминава през Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), Национална служба "Сигурност" и ДАНС. Работата му като главен секретар ще се запомни с масовото полицейско присъствие на антиправителствените протести в София, командироването на хиляди полицаи по границата в опит да се овладее бежанската криза, както и акцията "Жандармерия на село" срещу битовата престъпност.

Най-знаковият случай остава провалената акция на СОБТ в Лясковец, която Светлозар Лазаров ръководеше лично. Тогава отрядът на баретите беше изпратен да отнеме незаконното оръжие на Петко Петков. След поредица от грешни решения на оперативно и ръководно ниво един служител на специализираното звено беше убит, а трима бяха ранени.

"Със сигурност има провал на операцията. Ако се намери вина, че някъде нещо съм сбъркал, съм готов да си поема съответната отговорност", коментира по-късно Светлозар Лазаров.

Оставка обаче не беше подадена, а по-късно Светлозар Лазаров беше оневинен от вътрешната проверка в МВР. С днешното си решение очевидно Министерски съвет препотвърждава оценката си за качествата му на професионален ръководител.

Oще: бсп  герб  главен секретар на мвр  закон за мвр  мандат  мвр  министерски съвет  светлозар лазаров  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани