До две седмици Константинов трябва да предложи вариант за по-евтини лекарства | webcafe.bg
newscafe

До две седмици Константинов трябва да предложи вариант за по-евтини лекарства

Webcafe.bg
24.02.2012, 10:56 (обновена 24.02.2012, 11:36)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Константинов заяви, че производителите на лекарства не са се активизирали все още да предложат варианти за намаляване на цените, нито как да се преборят с монополите в бранша

На вчерашното си заседание парламентарната комисия по здравеопазване даде две седмици на министъра на здравеопазването Стефан Константинов да отправи предложения и анализ за намаляването на цените на лекарствата.

По време на дискусията не бяха обсъждани много ефективни варинати за по-евтини лекарства, освен промяната в съотношението на публични към частни разходи за лекарства, за което обаче се знае от години, а ГЕРБ не са направили стъпки в тази насока.

Според зам.-председателят на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) промените в Закона за лекарствените продукти, направени миналата година, тепърва започват да се прилагат и е необходимо време, за да се види техният резултат. Натрупаните проблеми идвали от съществуващото преди това законодателство.

Константинов заяви, че производителите на лекарства не са се активизирали все още да предложат варианти за намаляване на цените, нито как да се преборят с монополите в бранша. Според него трябва да бъде показана политическа воля от страна на държавните органи и производителите да бъдат помолени да намалят цените си с 5% за България.

Това противоречи на изказването му по-рано пред бTV, че ако държавата под натиск свали много цените на лекарствата, това може да накара фармацевтичните компании да се изтеглят от българския пазар и да се появи недостиг на медикаменти.

По думите на Константинов най-важният фактор за свалянето на цените е възможността от тази година НЗОК да договаря отстъпки от цените на лекарствата, както в чужбина здравните фондове успяват да договорят сериозни отстъпки с производителите и това води до по-евтини лекарства. Преговорите между здравната каса и компаниите у нас обаче едва сега започват.

Проблемът с ДДС

Причина за разликите в цените на лекарствата у нас с тези в други страни са и различните ставки по ДДС. България е в групата на страните от ЕС с най-висок такъв данък.

Търговците на едро имат право на надценки между 6% и 10%, а търговците на дребно - средно на 20%. Към това се добавя и 20% ДДС върху лекарствата. Досега от Синята коалиция на няколко пъти в този и миналия мандат предлагаха ДДС върху лекарствата да се намали, но това не се приемаше.

В разгара на скандала с ценообразуването от десницата отново внесоха предложение за сваляне до 9% на ДДС върху лекарствата.

Според здравния министър намаляването на ДДС е комплексен въпрос и би следвало Министерството на финансите да се произнесе по него. „Не мога да говоря от тяхно име, но е естествено, ако то е с по-ниска ставка, и цените на лекарствата да паднат", каза Константинов.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче заяви, че ДДС е основният приходоизточник в бюджета. "Ако ние тръгнем да намаляваме ставките на ДДС на една или друга стока, означава, че трябва да търсим компенсиране на приходите от други данъци. Приходите в бюджета трябва да се гарантират и те се гарантират от данъци. Различните ставки на ДДС за съжаление водят до неравнопоставеност на различните браншове, до изкривявания", посочи тя и допълни, че диференцираната ставка в туризма не е довела до резултат.

Зам.-председателят на здравната комисия Даниела Дариткова също заяви, че в условия на криза това само ще подпомогне фармацевтичните компании, без да намали сериозно крайната цена на медикаментите.

Увеличаване на публичните разходи за лекарства

По думите на Дариткова целта по-скоро е да се стигне до модела в страните членки от ЕС, където публичните фондове заплащат 80% от цените на лекарствата, докато частното доплащане (на пациентите) е около 20%. У нас съотношението на публичните и личните разходи за лекарства е 55 на 45 %.

Промяната означава увеличаване на бюджета за здравеопазване - на здравното министерство и НЗОК.

Oще: лекарства  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.02.2012, 19:10

1 masajista | 24.02.201219:41

Еми като не можеш да решаваш проблеми за кво си министър бе чук?

Като не ставаш - напускай да дойде човек дето е читав, а не прост популист генеколог.
Освобождавай тезгяха, има и къде къде по-кадърни от тебе. Палииииии Кул
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани