България №1 по свити военни разходи - но с оферта за изтребители | webcafe.bg
newscafe

България №1 по свити военни разходи - и търси изтребители

Webcafe.bg
11.04.2011, 10:31 (обновена 11.04.2011, 12:23)
аню ангелов

Военният министър Аню Ангелов ще обсъжда днес американски оферти за покупката на изтребители за армията ни

Днес представители на военното ни министерство ще разговарят с американска делегация по евентуалната доставка на изтребители за военновъздушните ни сили. 

България пусна наскоро запитвания до няколко големи компании, за да събере офертите им. Това е най-голямата сделка за модернизация на българската армия, като стойността й ще надмине 1 милиард евро.

Посещението на американските експерти е броени дни след като министърът на отбраната Аню Ангелов  разговаря с полския си колега. Полша преди време купи изтребителя F-16 за нуждите на тяхната армия.

Ангелов е поинтересувал от опита на полската страна от сключеното с американското правителство споразумение за доставка. Той отбеляза, че вече са изпратени пет запитвания към различни производители на изтребители. Наскоро военното министерство получи отговор от шведската фирма "Грипен" за възможностите за доставка на тези самолети. Срокът за отговор от страна на останалите беше удължен до края на април.

В края на месеца министърът на отбраната очаква в България да пристигнат и представители на концерна EADS. За сега министърът не уточнява дали България ще търси нови или употребявани изтребители.

Първи сме по свити военни разходи 

България е първенец по свити военни разходи сред държавите  в Централна и Източна Европа през 2010 г. Това показва годишният доклад на Международния институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА. Според базирания в Стокхолм институт България е съкратила миналата година военните си разходи с 28%. Латвия е намалила своите с 26%, а Албания, Гърция, Унгария, Литва и Словакия - с по над 10%.

Анализът на СИПРИ отчита, че икономическата криза и недостигът на финансови средства са в основата на свитите военни разходи в страните от Централна и Източна Европа.

Темповете на увеличаване на военните разходи са се забавили в световен мащаб миналата година, констатира още Международният институт за изследване на мира. Според представените данни военните разходи, направени през 2010 г., са общо 1.6 трлн. долара - с 1.3% повече спрямо предходната 2009 г.

За сравнение, средният темп на нарастване от 2001 г. е 5.1%. Като основна причина за забавеното увеличение СИПРИ посочва избухналата през 2008 г. глобална финансова и икономическа криза.

САЩ са забавили чувствително увеличаването на военните си разходи през 2010 г. - въпреки водещата си роля в Ирак и Афганистан. Те са регистрирали миналата година растеж от 2.8% при средно 7.4% през периода 2001-2009 г.

Страната обаче е похарчила през 2010 г. за военни нужди колосалната сума от 698 млрд. долара - 43% от общите световни разходи в тази област. Това е шест пъти повече от втората страна в класацията - Китай, със $119 млрд.

Франция си поделя третото място с Великобритания, с по 59 млрд. долара, въпреки че е съкратила своите разходи с цели 8%. Десетката на страните, даващи най-много пари за военни нужди в света, се допълва от Русия, Япония, Саудитска Арабия, Германия, Индия и Италия.

Латинска Америка е регионът, където миналата година е било регистрирано най-голямо нарастване на темповете на увеличаване на военните разходи - 5.8%, „въпреки липсата на реални военни заплахи за повечето държави" там, отчита СИПРИ.

Базираният в Стокхолм институт обяснява този факт с икономическия растеж на Латинска Америка, като регионалната сила Бразилия например има амбицията да модернизира своите въоръжени сили, "за да разпростре влиянието си отвъд Южна Америка". При първата си визита там този месец американският президент Барак Обама "рекламира" пред колежката си Дилма Русеф предимствата на американските бойни самолети. И Бразилия се кани да си купува изтребители...

Oще: eads  f-16  аню ангелов  боинг  българия  грипен  източна европа  изтребители  отбрана  разходи  самолети 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

1 WWW_ORIGINALNI_BE | 11.04.201111:45

Скоро и по всичко ще сме номер 1 в отрицателна посока !
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани