Македония филмира живота на цар Самуил | webcafe.bg
newscafe

Македония филмира живота на цар Самуил

СтаниславСтанислав Касчийски
12.02.2014, 16:48 (обновена 10.03.2016, 15:54)
цар самуил

Снимка: © wikipedia.org

5-метровият мраморен паметник на цар Самуил, част от плана "Скопие 2014"

Задава се нова драма с Македония, и пак по филмова тема. Този път не става дума за футбол по време на Втората световна война (спорната лента „Трето полувреме"), а за любимия и на българи, и на македонци цар Самуил.

На 10 януари т.г. Македонският филмов фонд обяви филмите, спечелили държавно финансиране. Максимално покритие на разходите от Скопие  - 30 млн. динара или половин милион евро, получават три игрални филма. Единият от тях разказва за цар Самуил.

Проектът е на македонския режисьор Антонио Митрически и пресъздава последните часове на „македонския цар", издигнал наречената на негово име крепост край Охрид. Филмът се финансира от нашата съседка като "продукция от национален интерес за 2014 г.".

В България владетелят също е сложен в графата "национален интерес за 2014 г." - още миналата година беше обявен инициативен комитет, председателстван от премиера Пламен Орешарски.

Целта е да се подготвят чествания за 1000 години от смъртта на Самуил Български, както е наречен в прессъобщението на Министерски съвет по повода. Общо 590 000 лева за 18 мероприятия, както пресметна шефът на НИМ Божидар Димитров.

Гърция дори ни дава кости на цар Самуил, които ние ще погребем в църквата "Света София". А у нас ще има изложба в НИМ, посветена на владетеля, юбилейна изложба за Охридската архиепископия, международна научна конференция, плакати във всички училища, книжка "Защо се гордея да бъда българин" и куп други активности.

Междувременно режисьорът Антонио Митрически обяснява, че филмът ще бъде „един вид интимна изповед на Самуил пред неговия слуга Радой", докато продължава търсенето на копродуцент в Берлин.

Той твърди, че царят казал на слугата си: „Съществуваха три големи царства до нашата поява. Ромейското, германското и българското. Българското вече го разрушихме. Останаха две. Сега нито едните, нито другите имат интерес отново да се появи трето, този път македонско. Но аз ти обещавам, че ще го има!".

Режисьорът допълва, че филмът ще разкаже и как от Македония започва богомилското движение, което в българските учебници по история също се категоризира като "българско дело".

И започнаха кавгите

Дни преди филмът за Самуил да спечели държавно финансиране, македонските медии коментираха българската инициатива. Тамошната ТВ Орбис излиза със заглавие "Гърция и България се съюзиха - мощите на Самуил в София". Македонският историк Тодор Чепреганов се запъва, че са ясни корените на цар Самуил, чиято личност България използвала за собствени цели.

"Нищо ново на Балканите. Повторно балканските държави употребяват историята за междудържавни сметки. Това е още един съвместен натиск на България и Гърция върху Македония. Това е епизод от тази игра, която да се покаже, че цар Самуил е бил българин", настоява той пред телевизия „24 вести" и цитиран от агенция Фокус.

„Българите казват, че Самуил бил български цар. Ама самите имена на членовете на неговото семейство - Арон, Давид, Мойсей, не се асоциират с български имена", изтъква Чепреганов.

Българският евродепутат Андрей Ковачев също се намесва в спора: „Според излязлата информация за пореден път в Македония ще бъде направен опит за груба историческа манипулация, целяща да внуши, че цар Самуил е "македонски" цар.... Това е в остро противоречие с цялото досегашно човешко историческо познание, събрано в трудовете на пътешественици и учени, и доказано чрез оригинални исторически ръкописи и артефакти".

Ковачев твърди, че не може да става въпрос за добросъседски отношения, докато управляващите в Скопие продължават чрез „груби исторически манипулации изкуствено да задълбочават пропастта между гражданите на Република Македония и техните съседи".

"В случая със Самуил съвестта ни е кристално чиста. На наша страна е целият световен научен елит. Предполагам, че Скопие за пореден път се забърква в каша, която ще го отдалечи още повече от Европейския съюз", каза проф. Божидар Димитров, който в съдите ни наричат "антимакедонски български историк".

И докато се води този спор през медиите, съвсем се загуби идеята да честваме годишнината заедно.

Oще: 1000 години  божидар димитров  македония  митрически  пламен орешарски  спор  филм  цар самуил  чествания 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.02.2014, 10:26

4 Джендo | 13.02.201411:04

Когато в нашето Отечество се изчистим от всинца отрепки, московски подлоги и всякви продажни душици, дето са се настанили като некви тъмни плужеци по цялото управление – тогава нашта си История ще бъде уважавана. Не сме чули, не сме видели твърда позиция на управленците-предатели на името българско. А то ще да е само едно:

Щом макетата уважават царя Самуил, значи се тъкмят да бъдат българи. Да си признават. Ако ли не, нивга не ще получат български печат на съгласия за Европата.

Ама защо толкоз мекерета и продажници в туй правителство? Защо толкоз меки китки? Народе, осъзнай се! Управленците петнят името българско!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 11:43

3 ianchefff | 13.02.201409:35

Има един единствен въпрос, чийто отговор обяснява всичко, свързано с измислената македонска история.
Така. Приемаме, че Самуил е македонски цар.
Въпросът е: Как се казва македонският цар преди Самуил и македонският цар след Самуил?
Честито.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.01.2014, 23:42

2 Сашо | 12.02.201423:16

Щото Арон, Давид и Мойсей са типични македонски имена. Доводът с имената издиша отвсякъде. По отношение на историческата достоверност на това дали Самуил е бил цар на Първото българско царство единствено сръбски и македонски "историци" отричат това и дори не всички, а тези, които се славят с тесните си политически връзки и пропагандата, която изповядват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

1 tonnes | 12.02.201418:47

С външни министри като Ваги, които единственото, което могат е да мълчат и да се държат, като путки, толкова бам! бам!
   

оценка

+0 -0