Почти сме стигнали лимита на дълга | webcafe.bg
newscafe

Почти сме стигнали лимита на дълга

Webcafe.bg
08.10.2014, 10:25 (обновена 08.10.2014, 10:31)
Министерски съвет

Снимка: © Webcafe.bg

Заради ситуацията с КТБ и неизпълнението на бюджетния план служебният кабинет вече предложи таванът за новопоетия дълг да бъде завишен с нови 4.5 млрд. лева

Почти е достигнат таванът на дълга, който България може да изтегли до края на бюджетната година, а дефицитът тепърва ще расте, пише в. „Сега".

В понеделник финансовото министерство зае още 55 млн. лева при стихващ инвеститорски интерес спрямо предишни аукциони. През октомври предстои още една емисия на ДЦК в обем 55 млн. лева.

Съгласно закона за бюджет 2014 правителството може да емитира ценни книжа на стойност до 4.4 млрд. лв. Заради ситуацията с КТБ и неизпълнението на бюджетния план служебният кабинет вече предложи таванът за новопоетия дълг да бъде завишен с нови 4.5 млрд. лева. Ако новият парламент одобри това предложение, само за година държавата ще се нагърби с 8.9 млрд. лева нови дългове.

Голяма част от предвидения за тази година лимит бе изчерпан с емисията на глобални облигации за 1.493 млрд. евро, реализирана на външните пазари с цел да се осигури ресурс за плащане на стари задължения с падеж през януари догодина - облигации с номинал 1.086 млрд. долара. Освен това на вътрешния пазар от началото на годината е пласиран дълг в размер на 1.13 млрд. лева. Това прави общо 4.05 млрд. лева натрупани задължения от началото на годината.

В тази сметка не влизат краткосрочните държавни ценни книжа, при които падежът е в рамките на календарната година и затова не влияят на нивото на дълга в края на годината. През 2014 г. такива книжа бяха пласирани на четири пъти и бяха в сериозни обеми - за общо 2.428 млрд. лева. Сумата нарасна рязко след извънредната емисия в обем 1.228 млрд. лева. заради ликвидната криза в Първа инвестиционна банка.

Падежът на заема заради ПИБ е на 30 ноември. Вече се разбра, че служебното правителство предлага този дълг частично да бъде рефинансиран и да се поеме нов дълг от 900 млн. лева за ликвидна подкрепа на ПИБ, която пък получи разсрочване в рамките на оздравителния си план.

Проектът за актуализация на бюджета предвижда и изтегляне на други 2 млрд. лева, които ще са необходими, ако за групата КТБ бъде приет оздравителен план и се наложи ликвидна подкрепа. Останалата част от предложения нов дълг е за финансиране на "дупката" в държавния бюджет. По разчетите на финансовото министерство дефицитът ще е с 1.5 млрд. лева по-голям от планирания.

Oще: банка  банки  бюджет  дълг  държавни ценни книжа  ктб  пиб  правителство  служебно правителство  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани