Децата на бежанците от Ковачевци още не ходят на училище | webcafe.bg
newscafe

Децата на бежанците от Ковачевци още не ходят на училище

Webcafe.bg
20.09.2014, 12:14 (обновена 20.09.2014, 12:26)
Деца-бежанци учат български език

Снимка: © Getty Images

Причина за забавянето се оказва проблемна комуникация между МОН и Държавната агенция за бежанците

Децата на имигрантите от центъра в Ковачевци все още не ходят на училище, въпреки обявеното намерение те да бъдат записани в учебни заведения в София.

Това каза министърът на образованието в служебния кабинет Румяна Коларова, в интервю за "Седмицата" на Дарик радио.

Причина за забавянето се оказва проблемна комуникация между МОН и Държавната агенция за бежанците, стана ясно от думите на Коларова.

„Аз написах две писма до Държавната агенция за бежанците, с които искам от тях информация. До този момент те се свързват с нас само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение", каза тя, като допълни, че все още няма писмена заявка от ДАБ в кои училища и колко ученици планира да разпредели.

Приемът на децата от бежанския лагер в селското училище в Калище се превърна в национален проблем, след като предизвика протест в община Ковачевци, а местните жители заплашиха, че няма да пуснат децата си с връстниците им от имигрантски семейства.

Конфликтът се прехвърли и на междуинституционално ниво, след като министър Коларова изрази критика към Държавната агенция за бежанците заради действия, несъгласувани с правителството и МОН.

От своя страна ръководството на ДАБ реши да изпрати сигнал в прокуратурата срещу кмета на Ковачевци с обвинение в проява на дискриминация.

ДАБ трябва да представи и документи, които трябва да докажат, че децата на бежанците са преминали успешно през организиран курс по български език, за да бъдат приети в училище.

Преди дни директорът на регионалния инспекторат по образование в Перник Ваня Коконова обясни, че от ДАБ не са издали нито един документ за обучението на децата от лагера в Ковачевци. Вместо това в инспектората са получавали само "устна информация" за курсовете по български език, за които държавата плаща.

 

Oще: бежанци  български език  даб  държавна агенция по бежанците  имигранти  калище  ковачевци  конфликт  министерство на образованието и науката  мон  образование  румяна коларова  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани