Децата на бежанците от Ковачевци още не ходят на училище | webcafe.bg
newscafe

Децата на бежанците от Ковачевци още не ходят на училище

Webcafe.bg
20.09.2014, 12:14 (обновена 20.09.2014, 12:26)
Деца-бежанци учат български език

Снимка: © Getty Images

Причина за забавянето се оказва проблемна комуникация между МОН и Държавната агенция за бежанците

Децата на имигрантите от центъра в Ковачевци все още не ходят на училище, въпреки обявеното намерение те да бъдат записани в учебни заведения в София.

Това каза министърът на образованието в служебния кабинет Румяна Коларова, в интервю за "Седмицата" на Дарик радио.

Причина за забавянето се оказва проблемна комуникация между МОН и Държавната агенция за бежанците, стана ясно от думите на Коларова.

„Аз написах две писма до Държавната агенция за бежанците, с които искам от тях информация. До този момент те се свързват с нас само по телефона, а разговорите по телефон могат да доведат само до една несигурност, която може да провокира социално напрежение", каза тя, като допълни, че все още няма писмена заявка от ДАБ в кои училища и колко ученици планира да разпредели.

Приемът на децата от бежанския лагер в селското училище в Калище се превърна в национален проблем, след като предизвика протест в община Ковачевци, а местните жители заплашиха, че няма да пуснат децата си с връстниците им от имигрантски семейства.

Конфликтът се прехвърли и на междуинституционално ниво, след като министър Коларова изрази критика към Държавната агенция за бежанците заради действия, несъгласувани с правителството и МОН.

От своя страна ръководството на ДАБ реши да изпрати сигнал в прокуратурата срещу кмета на Ковачевци с обвинение в проява на дискриминация.

ДАБ трябва да представи и документи, които трябва да докажат, че децата на бежанците са преминали успешно през организиран курс по български език, за да бъдат приети в училище.

Преди дни директорът на регионалния инспекторат по образование в Перник Ваня Коконова обясни, че от ДАБ не са издали нито един документ за обучението на децата от лагера в Ковачевци. Вместо това в инспектората са получавали само "устна информация" за курсовете по български език, за които държавата плаща.

 

Oще: бежанци  български език  даб  държавна агенция по бежанците  имигранти  калище  ковачевци  конфликт  министерство на образованието и науката  мон  образование  румяна коларова  училище 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани