Свободни сте да ровите в Офшорлийкс | webcafe.bg
newscafe

Свободни сте да търсите в Офшорлийкс

Webcafe.bg
15.06.2013, 11:25 (обновена 16.06.2013, 13:10)
пари, долар

Европа насочва усилията си за намаляване на данъчните убежища

Мрежата на журналисти, които разкриха данъчните убежища - т.нар. "Офшорлийкс", отвори своята база данни късно снощи.

Организацията е разработила приложение, което позволява да се намери връзката между офшорна дъщерна фирма на голяма компания и "бенефициенти" или собственици на повече или по-малко тайни сметки.

В изявление, публикувано в интернет, оттам съобщиха, че "най-добрата информация може да дойде от отворено сътрудничество, в което читателите могат да разгледат базата данни", станала основа на разследването "Офшорлийкс".

Както стана ясно например от разкритията на в. "Монд" през април, "БП Париба"и "Креди Агрикол" са помагали за създаването на офшорни компании в т.нар. данъчни убежища през 1990 и 2000 г.

"След повече от година журналистите и техните партньори все още копаят в това огромно богатство от информация", обяснява неправителствената организация.

"Базата данни на "Офшорлийкс" дава възможност да се обърнем към журналисти и представители на обществеността от целия свят, включително и в най-засегнатите от корупция и интриги страни", добавя ICIJ. "Обществото може да ни помогне в тази много важна задача, ориентирайки ни в нови посоки".

"За първи път в историята такава богата информация за тайни сметки е на разположение на обществеността", заяви ръководителят на организацията Джерард Райл.

В сътрудничество с няколко вестника, организацията координира огромна част от световната разследваща журналистика за работата по разкриване на инвестициите в данъчни убежища. Много известни личности бяха опетнени от разкритията в началото на април.

Например във Франция бивш ковчежник на кампанията на президента Франсоа Оланд, Жан-Жак Ожие, трябваше да обяснява за инвестициите си на Каймановите острови.

"Правим това, защото политическият климат се промени драматично през последните месеци", добави Райл, отбелязвайки, че следващата среща на Г-8 ще се насочи и към проблема с укриването на данъци.

Британският премиер Дейвид Камерън, който ще бъде домакин на срещата на Г-8 следващата седмица в Северна Ирландия, призова миналия месец лидерите на десет отвъдморски територии или зависими от британската корона, смятани за данъчни убежища, да подпомогнат усилията на Лондон в борбата срещу укриването на данъци.

Oще: вашингтон  данни  данъчни убежища  офшорлийкс  система 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани