Българите, които живеят в чужбина и имат двойно гражданство, да могат да се кандидатират и да бъдат избирани за депутати, съобщи "24 часа" | webcafe.bg
newscafe

Eмигрантите ни с 2 паспорта - депутати

Webcafe.bg
29.08.2011, 11:01 (обновена 29.08.2011, 11:09)
летище

Снимка: © БГНЕС

Според омбудсмана Константин Пенчев българите, които живеят в чужбина и имат двойно гражданство, трябва да могат да се кандидатират за народни представители

Българите, които живеят в чужбина и имат двойно гражданство, да могат да се кандидатират и да бъдат избирани за депутати, съобщи "24 часа". Изданието се позовава на позицията на по-голямата част от българи, участвали в анкета на националния омбудсман по проблема.

В съседна Македония от 123 депутати в парламента трима са представители на македонската диаспора.

Общо 144 българи са попълнили формуляра на интернет страницата на институцията за един месец - 107 от тях имат само БГ паспорт, а 35 - и друго гражданство. 68 от анкетираните живеят в България, останалите - в друга държава.

102-ма от участниците в допитването са категорични, че второто гражданство не трябва да е пречка за влизане в парламента, 42-ма отстояват обратната позиция.

Условието, че за народен представител може да бъде избран само български гражданин, който няма друго гражданство, е записано в конституцията. Тя поставя това изискване и за президента и министрите.

Не само конституцията, но и доста закони не позволяват на българите в чужбина, които имат двойно гражданство, да работят у нас, ако искат.

Забранено им е да заемат определени длъжности като национален омбудсман, шеф и зам.-началник на ДАНС, служител по сигурността на информацията, държавен служител в МВР, съдия, прокурор и следовател.

Ограничението депутатите да имат само българско гражданство бе записано в конституцията, за да се предотврати възможността изселниците ни в Турция да изпратят двама-трима свои представители в нашия парламент, обясниха запознати.

Но 20 години по-късно нещата са коренно различни - по света има много повече българи, отколкото в Турция, но те, ако желаят, нямат право да участват активно в политическия живот на родината си.

Българите в чужбина неведнъж са повдигали този въпрос, но досега не са получили отговор от държавните ни институции. След много сигнали националният омбудсман Константин Пенчев реши да постави въпроса на обществено обсъждане.

"Последните две десетилетия бяха доста динамични - паднаха граници не само физически, но и в начина ни на мислене. Светът се превърна в едно глобално място за живеене и ограничаването на пасивното избирателно право на българите с двойно гражданство прилича по-скоро на остарял предразсъдък, отколкото на необходимо условие, гарантиращо избирането на добри управници на страната ни", смята Пенчев.

Още повече че същата конституция разрешава на всеки българин да напуска страната и да се връща в нея, когато поиска. Това негово право е записано и в международни и европейски конвенции.

Според Пенчев дошло е времето обществото да обсъди и да каже дали е разумно и справедливо ограничението да продължи да действа, дали е честно желанието да черпиш и трупаш знания и опит от повече и различни източници, включително и в чужбина, да се наказва с невъзможността да се реализираш в собствената си страна.

Проблемът и мненията на българи, живеещи у нас и в чужбина, ще бъдат обсъдени публично в края на септември.

Oще: българи  гражданство  депутати  емигранти  интернет  омбудсман  проституция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани