Държавата се разделя напълно с Пловдивския панаир | webcafe.bg
newscafe

Държавата се разделя напълно с Пловдивския панаир

Webcafe.bg, по Фокус и Dir.bg
07.02.2013, 15:41 (обновена 07.02.2013, 15:50)
пловдивски панаир

Снимка: © Sofia Photo Agency

Георги Гергов и държавата водиха дълга битка за контрола над панаира

Пловдивският панаир беше изваден от забранителния списък за приватизация. Това стана след едночасов дебат в пленарна зала по промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. В резултат на решението, на тезгяха отива държавният дял в дружеството.

„В момента държавното участие е поставено като един обикновен наблюдател, без да има право да свиква Общо събрание, без да взима дивиденти. Цялостната приватизация беше порочна", заяви Диан Червенкондев от ГЕРБ. Според него трябва да се намери най-добрата цена за държавната част от Пловдивския панаир.

Депутатът от Коалиция за България Георги Пирински коментира, че „има дружества, които по характера на своята дейност не са чисто търговски. Те имат обществени функции. Дружеството може да се развива с държавно участие".

Зам.-председателят на парламента от ГЕРБ Менда Стоянова се обърна към левицата с думите: „Вие предлагате държавата да изкупува обратно частния дял. Предлагате това, което вие подарихте на частния собственик, сега държавата с парите на всички данъкоплатци да го изкупи на пазарна цена обратно".

Областният лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов водеше битка с правителството за собствеността на "Международен панаир Пловдив" АД. През април 2010 г. тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на пълния контрол на държавата. То бе заведено след проверка и анализ на сделката за панаира, която откри сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.

През февруари 2011 година Окръжният съд в Пловдив обяви за нищожни двете увеличения на капитала на Международния панаир от декември 2006 г. и март 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял. На втора инстанция решението на ОС-Пловдив падна и, в крайна сметка, през юли 2012 г. Върховният касационен съд окончателно остави Гергов начело на дружеството.

Oще: георги гергов  пловдивски панаир  приватизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 07.02.201322:57

Mръсни продажни съдии, гадни комунистически мекерета, подариха Пловдив на тоя тъп свинар! Знае се на кой плаща дивиденти, само всичките са в киреча, та си мълчат, само се сочат с пръсти и правят вятър Бесен ...
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани