Прокурорът Роман Василев наказан с порицание, което означава без премии и повишения за 1 година, заради поведението си при ареста на Николай Цонев | webcafe.bg
newscafe

Роман Василев порицан и без премии заради "На колене!"

Webcafe.bg
20.05.2010, 15:04 (обновена 20.05.2010, 16:03)
Роман Василев

Снимка: © БГНЕС

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев беше наказан с порицание задето вдигна адреналина при ареста на Николай Цонев

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев няма да може да се изкачи по кариерната стълбица до май 2011-а, нито ще получи премии за тази година. Висшият съдебен съвет (ВСС) го наказа с порицание за поведението му при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев.

При задържането на Цонев в навечерието на Разпети петък на видеозаписа на МВР се видя и чу, че Василев му казва: "Тъй като сте си абсолютен престъпник - колеги, като за всеки престъпник, долу на земята."

ВСС е решил да не налага по-тежка санкция на Василев като например намаляване на заплатата с мотива, че той е прокурор по много и тежки дела.

Висшите магистрати се произнесоха със санкцията, след като прокуратурата реши да не наказва Василев и остави това на Висшия съдебния съвет. Прокурорът пък се извини за репликите си.

Наказанието "порицание" се вписва в кадровото досие и важи 1 година, след което се заличава. Последиците за наказания са, че няма как да бъде избран за ръководен пост, ако се кандидатира за такъв, и няма да получи премии в края на годината.

Повече от ясно е, че през тази година премии няма да има, заяви днес Вельо Велев от ВСС. Но санкцията означава, че Василев не може да се надява на ръководен пост в новите спецпрокуратури срещу организираната престъпност и корупцията, освен ако шефовете им не се избират след година.

Спецсъдилищата и спецпрокуратурите трябва да започнат да действат от 1 януари догодина, както ни обеща вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. 

Василев беше наказан с порицание, тъй като за подобно поведение бургаския прокурор Светлозар Костов получи... "забележка". Костов се прочу, когато - след като фигуристът Максим Стависки получи ефективно наказание от една от съдебните инстанции, се снима с чифт кънки в ръка и репликата: "Вързахме кънките на Стависки".


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани