Гърция обявява поименно над 15 000 души, които дължат повече от 1 млн. евро данъци | webcafe.bg
newscafe

Гърция се опитва да издири длъжниците на хазната

Webcafe.bg
18.10.2011, 14:04 (обновена 18.10.2011, 15:19)
Еврото

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

На 20 октомври в гръцкия парламент предстои тежко гласуване - на едни от най-жестоките съкращения на бюджетни разходи за 2012 г.

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос смята да публикува имената на около 15 000 лица, опитали се да укрият данъци в Гърция. По думите му това е "национално престъпление", в резултат на което постъпленията в гръцкия бюджет са намалели с около 37 млрд. евро.

Според Венизелос властите най-накрая успели да проследят длъжници на хазната с по над 1 млн. евро неплатени данъци.

Разкриването им, постигнато чрез споразумение с гръцки частни компании, трябва да помогне за възстановяването на парите. Освен това специално създадена служба ще направи одити на приходите на 1000 най-големи компании в Гърция.

"Гърция се намира в икономически война и трябва да се защитава, което за съжаление означава намаляване на заплатите в публичния сектор и увеличаване на данъци", каза Венизелос. Той критикува разразяващите се стачки срещу строгите икономии, описвайки ситуацията като "беззаконие".

Гърция е почти парализирана от стачни протести в момента. Пикът им е заради датата 20 октомври, когато парламентът се очаква да гласува антикризисните мерки.

Новият пакет орязване на разходи, одобрен заради поредния транш от международните кредитори, включва намаляване на необлагаемия минимален доход от 8000 на 5000 евро годишно, както и увеличаване на имотния данък.

Наред с планове за ускоряване на реформите и приватизацията, правителството планира и увеличение на данъка върху горивата, както и допълнителни съкращения на пенсиите.

Според плановете пенсиите над 1200 евро на месец ще бъдат намалени с 20%, пенсиите на държавните служители, които се пенсионират преди 55 години, също ще бъдат намалени.

Сериозни съкращения очакват и държавните служители, над 30 на сто от които отиват в "резерва".

Oще: бюджет  гърция  длъжници  евангелос венизелос  компании  одити  парламент  протести  разходи  стачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани