Според американското списание българите се надяват, че най-доброто от Борисов ще е по-добро от това на предшествениците му | webcafe.bg
newscafe

"Тайм" за Борисов: Грубоват, Батман, с пура "Кохиба"

Webcafe.bg , По Time
22.05.2010, 10:54 (обновена 23.05.2010, 17:50)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Не съм на този пост, за да се харесвам на хората, казва Бойко Борисов пред "Тайм". Верно ли

И американското списание "Тайм" посвещава един от своите материали, публикувани на сайта, на българския премиер Бойко Борисов, като не отива по-далеч от досегашното традиционно представяне и обрисуване в стил Батман-Рамбо и тук-там някой щрих от грубоватата му безцеремонност - запазена марка на Борисов.

Плюс две фактологични грешки, направени от авторката Вивиън Уолт - че Борисов не е най-рейтинговият към момента и че се появяваше в дълго черно манто на местопрестъпления не когато беше кмет, а главен секретар на МВР.

Разбира се, премиерът не излиза извън образа, който си нарисува. Както пред Цветанка Ризова по Нова тв преди време, така и пред мисис Уолт той казва, как няма приятели и това е най-голямото му предимство. За "Тайм" обаче е спестена подробността със самотния престой в Бояна.

"Най-голямото ми предимство е, че нямам приятели. Не съм на този пост, за да се харесвам на хората", казва Борисов в статията, озаглавена "Как да се изчисти България".

"Той връхлита в кабинета си повече от час по-късно от уговорения, запалва до половина изпушена пура Кохиба (Кубинските, ръчно изработени, пури Кохиба се ползват със славата на едни от най-хубавите пури в света. През 1968 година Фидел Кастро решава да създаде най-елитната и качествена пура в света, която да бъде елексир само за шепа избраници - б.р.) и казва: Имам само няколко минути.

Държането му е може би безцеремонно, но по собственото му признание не го е грижа кого засяга. Това е полезно качество за човек, който заявява, че главната му амбиция е да изкорени широко разпространената, дълбоко вкоренена в живота на България корупция", пише авторката Вивиън Уолт, интервюирала Борисов в София.

В разказа си по-нататък тя припомня политическия му възход, преминал през кметския пост в столицата и съкрушителната му победа на парламентарните избори от юли 2009 г.

"Две десетилетия след падането на комунизма в Източна Европа, България остава една от най бедните и най-корумпирани страни в региона, със 191 поръчкови убийства от 1992 г.

За справяне с тази бъркотия се заема този, когото българите са кръстили "Батман" - от годините, когато Борисов е бил кмет на София и редовно се е появявал на сцени на престъпления с традиционно черното си облекло, отбелязва авторката, която се спира на създаването на партия ГЕРБ и факта, че Борисов в момента е политикът с най-висок рейтинг в България от дълги години.

Подобно на президента на САЩ Барак Обама, и Борисов сега носи товара на огромните надежди на поддръжниците си. Броени дни след като встъпи в длъжност през юли, той започна масирана борба с корупцията в държавната администрация и съдебната система.

Разчистването на българските Авгиеви обори е от жизненоважно значение за деблокирането на фондове от ЕС, от които страната се нуждае за изграждането на модерна икономика, отбелязва "Тайм". Списанието припомня, че през 2008 г. Европейската комисия замрази около 674 милиона долара от европейските фондове за България.

Сега официалните лица в Брюксел чакат да видят дали Борисов може да прати в затвора българските престъпници - нещо, което предшествениците му не постигнаха, пише Уолт.

За разлика от комиксовия герой обаче, този Батман не може сам да реши някои съществени проблеми в България. Най-голямото му препятствие е съдебната система, чиито членове не се явяват на избори нито се назначават от правителството и често запазват постовете си доживот.

Интервюирани от "Тайм" хора посочват корупцията в съдебната система като главната пречка за Борисов в неговата антикорупционна кампания.

В интервюто Борисов заявява, че съдебни процеси над знакови фигури като бизнесмена Пламен Галев са тест за съдебната система и изразява надежда, че тя ще си свърши работата.

Докато престъпниците не са в затвора обаче, "ще правя каквото трябва и ще дам най-доброто от себе си", заявява българският премиер пред "Тайм". "Българите се надяват, че най-доброто от него ще е по-добро от това на предшествениците му", завършва статията.

Oще: бойко борисов  корупция  премиер  престъпност 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

1 Pafkata | 14.10.201019:20

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани