Прокуратура и данъчни на проверка в ЕРП-ата | webcafe.bg
newscafe

Прокуратура и данъчни на проверка в ЕРП-ата

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
27.02.2013, 11:46 (обновена 27.02.2013, 18:20)
сотир цацаров

Снимка: © Явор Николов

Екипи на прокуратурата и данъчни започнаха проверка в електроразпределителни дружества от групите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, като първите резултати трябва да са готови до 22 март, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

В работата си те ще бъдат подпомагани от МВР и ДАНС.

Предмет на проверка не е цялостната дейност на ЕРП-ата, а разходите за външни услуги - доколко са действителни, както и разходите по договори, с които дружествата имат лиценз. Ще се проверяват и сделки между свързани дружества и сделки между дужествата.

На 26 февруари прокуратурата внесе предложение до министъра на икономиката, енергетиката и туризма за реализиране на законовите му правомощия. Министърът има право да налага на електроразпределителните предприятия допълнителни задължения.

Министърът да упражни правомощията си по закона и да предприеме необходимите действия за намаляване крайната цена на електроенергията, като наложите допълнителни задължения на всички предприятия от сектора, каза Цацаров.

Всяко ЕРП ще се проверява от определен екип. Прокурор Роман Василев ръководи екипа, който ще проверява дружествата от групата на ЧЕЗ. Той се състои от петима прокурори и данъчни служители.

Проверката на дружествата от групата на ЕВН ръководи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, а под негово разпореждане са петима прокурори и данъчни служители.

Третият екип начело с окръжния прокурор на на Варна Владимир Чавдаров проверява Енерго-про и също е от 5 прокурори и 5 данъчни служители.

Oще: евн  енерго про  ерп  проверки  прокуратура  сотир цацаров  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.