"На свинче звънче" срещу "Светът ме е оценил" | webcafe.bg
newscafe

"На свинче звънче" срещу "Светът ме е оценил"

Webcafe.bg 14.11.2011, 11:54 (обновена 14.11.2011, 12:04)
Христо Стоичков

Христо Стоичков: Не съм взел нито една стотинка от държавата

Стоичков е велик футболист и заслужава уважение, но доктор Стоичков му подхожда като на свинче звънче. Изключително тъпо е да си слагаме такива наколенки пред властта. Това заяви пред Нова телевизия днес социологът доц. Цветозар Томов, който вчера напусна Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", след като висшето училище присъди на Камата почетната титла "доктор хонорус кауза".

"Срам ме е да работя повече в този университет. Ако ръководството на университета няма против, ще си довърша само ангажимента пред тях до края на годината", каза още доцентът. 

Според Цветозар Томов, въпрос на време е и самият Христо Стоичков да разбере, че званието му в университета ще му донесе само подигравки. "В традицията на това звание се изисква заслугите да са наистина изключителни и да са свързани по някакъв начин с академизма", обясни Томов своите мотиви. Той не познавал образователната биография на Стоичков.

Решението ми е твърдо и веднага тръгвам за Пловдив, за да подам оставка, каза още социологът. Той съобщи още, че е изпратил е-мейл с оставката си, редом с публичното й обявяване. Изпратил съм писмо до ректора, до декана и съм го сложил на страницата си във "Фейсбук". Нека си зададем въпроса защо стотици хора реагираха, може би те усещат абсурда на тази ситуация", каза още Цветозар Томов. 

Ректорът на ПУ доц. Запрян Козлуджов контрира пред БНТ, че става дума за почетно звание, което отчита заслугите на определена личност. "Реакцията на г-н Томов ме изненада". Досега при мен не е постъпило искане за отстраняването му, подчерта още той. Ако Томов поиска, ще му подпиша оставката, поясни Козлуджов. Според него, званието, присъдено на Стоичков, е почетно, а не академично. То не прави г-н Стоичков преподавател в университета и не го прави академично лице", подчерта още ректорът на ПУ.

Отговорът на Христо Стоичков

"Никога не съм получил дивиденти от държавата, не съм взел една, една стотинка. Не може този човек да говори неща, да дава изявления, без да ме познава. Не може човек, който не ме е виждал на живо, да си дава своето мнение. Завършил съм треньорска академия в Америка, в Ню Йорк.

Личен мой треньор беше Брус Арина, заедно с неговия помощник Боб Брадли. Те двамата лично ме изпитаха и ми дадоха диплома, за която учих 3 години. Завършил съм един от първите с Про лиценз. Задочно съм завършил и ВИФ, ама какво да му обяснявам", заяви Ицо.

"От 45 души в академичен съвет на Пловдивския университет 44 гласуваха "за", един въздържал се. Но нека не натякваме на хората, че Христо Стоичков като почетен консул получава дивиденти от държавата. Може би малко хора знаят, че съм председател на българо-каталунското сдружение "Свети Георги".

Аз не съм академик, никога няма да бъда доктор, трябва да се учи за тези неща. Аз съм учил там, където ми е работата. Оценили са ме на световно и на европейско ниво. Имал съм дарба, качества и съм ги развил, но това всичко е благодарение на моите колеги. Някога да сте чули думата "аз". А

з съм щастлив и горд, че мога да помогна на Пловдивския университет с едно или друго. Помолих г-н Борисов, помогнах на г-н Дянков да помогнем. Лично инспектирах и видях докъде са стигнали с новата зала. И тя няма да бъде само за Университета, много хора и студенти ще използват този комплекс", заяви Стоичков по Канал 3.

"За стадионите всичко върви по план. В нито един момент не е ставало въпрос държавата да даде една стотинка. Но и испанците, които инвестират, искат да получат нещо в замяна. Аз няма да взема един метър трева и да се кача на шестия етаж. Всичко ще остане в полза на държавата. Трите комплекса в София са приоритет №1. Следва и стадионът в Пловдив, където обаче има доста спортни федерации и има още неща да се изясняват", завърши Стоичков.

Oще: биография  доктор хонорис кауза  заслуги  каталуня  пу  ректор  социология  стадиони  университет  христо стоичков  цветозар томов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.06.2010, 18:18

7 Сърцеразбивач | 16.11.201111:19

Видях в някакъв сайт изказване, че Стоичков изобщо не бил голям футболист.
Що за човек може да каже такава глупост? Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.05.2011, 10:01

6 trellian | 15.11.201110:30

На тоя учен явно Стоичков му е научен опонент, щом на негов фон напира да изглежда много умен.
Ако беше направил в науката половината от това, което Стоичков е направил във футбола, сигурно щеше да има достатъчно академични признания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.06.2010, 18:18

5 Сърцеразбивач | 14.11.201117:19

Томов май завижда. Той дали е вкарвал гол на Мексико? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 14.11.201116:55

Щом Шкумбата,Стоичков и Борисов представят България по света,това означава,че тъкмо те са интелектуалния таван на нашият народ.Освен ако изборите не са били нагласени.Но за да бъдат нагласени,нали трябва да познават аритметиката?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

3 KingoftheROAD | 14.11.201115:21

Че как иначе, изпълнението трябва да се експлоатира до последна капка кръв Бесен Много щастлив Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 14.11.201114:38

Пълен вертолейшън, както се казва....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 14.11.201114:01

еееееееееее аре бре... 5 статии за Ицето и Томов...
Ицето "уин" - Томов - "люн". Това е!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани