Със заповед се забранява наименованието "млечен" за продукти, произведени от мляко, но с вложени немлечни съставки като растителни мазнини и соев белтък | webcafe.bg
newscafe

Сирене от палмово масло няма да е "млечно"

Webcafe.bg
08.06.2010, 15:52 (обновена 08.06.2010, 16:33)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов показва на журналистите кое кисело мляко е истинско и кое не

След 18 юни млечните продукти с растителни мазнини ще се обозначават по нов начин. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при проверка в магазин "Карфур" в София за предлагането на млечни продукти и продуктите с растителни мазнини в търговската мрежа.

Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов се забранява наименованието "млечен" за продукти, произведени от мляко, но с вложени немлечни съставки като растителни мазнини и соев белтък.

До 18 юни преработвателите трябва да си сменят етикетите, информира министърът и уточни, че след тази дата продуктите, в които се съдържат растителни мазнини няма да могат да се обозначават като кисело мляко, кашкавал или сирене. Фирмите трябва да измислят друго наименование на продуктите си. Например сиренето с растителни мазнини може да се казва "бяла вкусотия", предложи министърът.

Според него тези промени в обозначаването на етикетите не би трябвало да се отразят в цената.

При неспазване на предписанията Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда санкции в размер от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци. На търговеца се издава предписание за отстраняване на нередностите. При повторно нарушение санкциите са в размер от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието.

Същите разпоредби важат и за продуктите, които съдържат сухо мляко.

60 от общо 241 млекопреработвателни предприятия у нас влагат растителни мазнини в общо 157 продукта. Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като "деликатес", "продукт" или др. Досега те можеха да се наричат "млечни", но не и да се назовават със защитените според европейското законодателство наименования за „млечни продукти" - сирене, кисело мляко и др.

В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко - до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%.

Oще: забрана  кашкавал  мляко  раститекни мазнини  сирене 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2010, 12:08

1 JackASS82 | 09.06.201011:32

Евала! Крайно време беше Много щастлив
   

оценка

+0 -0