Със заповед се забранява наименованието "млечен" за продукти, произведени от мляко, но с вложени немлечни съставки като растителни мазнини и соев белтък | webcafe.bg
newscafe

Сирене от палмово масло няма да е "млечно"

Webcafe.bg
08.06.2010, 15:52 (обновена 08.06.2010, 16:33)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов показва на журналистите кое кисело мляко е истинско и кое не

След 18 юни млечните продукти с растителни мазнини ще се обозначават по нов начин. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при проверка в магазин "Карфур" в София за предлагането на млечни продукти и продуктите с растителни мазнини в търговската мрежа.

Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов се забранява наименованието "млечен" за продукти, произведени от мляко, но с вложени немлечни съставки като растителни мазнини и соев белтък.

До 18 юни преработвателите трябва да си сменят етикетите, информира министърът и уточни, че след тази дата продуктите, в които се съдържат растителни мазнини няма да могат да се обозначават като кисело мляко, кашкавал или сирене. Фирмите трябва да измислят друго наименование на продуктите си. Например сиренето с растителни мазнини може да се казва "бяла вкусотия", предложи министърът.

Според него тези промени в обозначаването на етикетите не би трябвало да се отразят в цената.

При неспазване на предписанията Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда санкции в размер от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци. На търговеца се издава предписание за отстраняване на нередностите. При повторно нарушение санкциите са в размер от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на дейността на обекта до изпълнение на предписанието.

Същите разпоредби важат и за продуктите, които съдържат сухо мляко.

60 от общо 241 млекопреработвателни предприятия у нас влагат растителни мазнини в общо 157 продукта. Производителите ще могат да поставят върху етикетите им само наименования като "деликатес", "продукт" или др. Досега те можеха да се наричат "млечни", но не и да се назовават със защитените според европейското законодателство наименования за „млечни продукти" - сирене, кисело мляко и др.

В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко - до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%.

Oще: забрана  кашкавал  мляко  раститекни мазнини  сирене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2010, 12:08

1 JackASS82 | 09.06.201011:32

Евала! Крайно време беше Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани