Изследване на BBC констатира, че хората от 22 страни в света не смятат, че парите от данъците им се харчат разумно | webcafe.bg
newscafe

Хората не вярват, че данъците им се харчат разумно

Webcafe.bg , По BBC
28.09.2010, 11:56 (обновена 28.09.2010, 12:56)
поща

Снимка: © Getty Images

Повечето хора не смятат, че парите от данъците им се харчат разумно от техните правителства

Правителствата пилеят повече от половината държавни пари - това е мнението на хората по света според  глобално проучване на BBC в 22 държави.

Изследването е проведено сред над 22 хиляди души в развити и развиващи се страни. Въпреки че резултатите за различните страни варират, общият извод е, че хората нямат усещането парите от данъците им да се харчат разумно.

В Колумбия и Пакистан например над 2/3 от анкетираните мислят, че средствата на данъкоплатците не се харчат в интерес на обществото. В Испания този дял е 34%.

Голяма част от анкетираните също смятат, че държавата трябва да има по-активна роля в икономиката.

"Докато държавите се опитват да възстановят икономиките си, гражданите искат по-активно правителство, но и по-ефикасна намеса в икономиката, за да се удовлетврорят желанията на населението, включително и стабилизирането на цените на основните хранителни стоки", казва Дъг Милър, председател на "Глоубскан", една от агенциите, провели проучването.

Повече от половината анкетирани предпочитат бюджетните икономии да се осъществят чрез съкращения в публичните услуги, а не с увеличаване на данъците.

Единствено в Египет данъчните увеличения са по-популярната опция.

Що се отнася до икономическото възстановяване, населението е по-оптимистично настроено в Китай, Индия, Нигерия и Бразилия.

Най-големи песимисти са в САЩ, Великобритания и Франция. Това се дължи на факта, че възстановяването е по-осезаемо в развиващите се страни отколкото в развитите, коментира BBC.

Сред 22-те страни средно 78% от хората считат, че цените на основните хранителни стоки трябва да бъдат намалени.

Но също така и много хора искат тяхното правителство да играе по-активна роля в икономиката. Във Филипините например 95% настояват за субсидии на цените. Дори в САЩ половината от анкетираните искат същото.

Германия е единствената страна, в която повечето хора са срещу субсидиите за храните, но мнозинството е твърде крехко.

Само в Съединените щати, Испания, Турция и Австралия хората са срещу по-голяма регулация от страна на държавата. 

Oще: данъци  икономика  общество  песимисти  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани