15 300 нови пенсионери, ако замразят стажа и възрастта | webcafe.bg
newscafe

15 300 нови пенсионери, ако замразят стажа и възрастта

Webcafe.bg
04.10.2013, 10:29 (обновена 04.10.2013, 17:08)
Възрастен човек

Снимка: © Стоян Георгиев

Ако се реши да има коледни добавки от по 50 лева, ще са необходими над 40 милиона лева

По разчетите на НОИ, ако стажът и възрастта за пенсиониране бъдат замразени на нивото от 2013 г., това ще струва с 45 млн. лева повече и пенсионерите ще се увеличат с 15 300. Това каза управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков пред БНТ.

Петков съобщи, че в момента се обсъждат два варианта - през през 2014 г. да се преустанови нарастването на стажа и възрастта или само на възрастта, а стажът да продължи да расте, защото повече стаж, означава по-висока пенсия.

НОИ разработи варианти на база на отчети за пенсионната система от 2010 г. На базата на тези данни мъжете, които са се пенсионирали на 64 години са живели с 14, а жените на 61 г. - с 16 месеца повече", обясни Петков.

"Продължителността на живот нараства и това ще наложи корекция в пенсионната система, както и корекция в нарастването на живота. Възможно е и да има обвързване на стажа и възрастта, което да се въведе от 2015 г. Тогава през 2025 г. жените трябва да се пенсионират на 62 години и 4 месеца, а мъжете на 64 години и 8 месеца. Според сегашните правила, през 2020 г. мъжете ще се пенсионират на 65 години, а жените - на 63 години.

ЕС препоръчва изравняване на пенсионната възраст при мъжете и жените. Това са тенденции, които всички страни предприемат. Може да става с по-плавни или по-бързи темпове, но това е проект и решението се взема от Народното събрание. Целта е да се намери устойчиво решение и да позволи на младите да планират пенсионната си възраст. Това ще спре автоматично намесата на политиците", обясни управителят на НОИ.

По думите му, сумата за коледни добавки не е планирана. Ако се изплатят коледни надбавки, то ще е с решение на правителство. При 50 лева надбавки ще възлиза на 40 млн. допълнителни средства. През 2014 г. НОИ залага около 370 млн. лева повече от очакваните разходи за пенсии.

След увеличението от 1 април са необходими 160 млн. лева допълнително за пенсии през 2014 година. При въвеждане на швейцарското правило ще са необходими 120 млн. лева за допълнителни разходи. Новоотпуснатите пенсии са в по-висок размер и това прави 8.1 млрд. лева общо за пенсии през 2014 г., което е 10% БВП.

"Общественото осигуряване не може да се самоиздържа и се покрива от държавата. Всички политики и мерки, който ще се провеждат трябва да се съобразени с финансите. Препоръката за намаляване на времето за получаване на майчинство през втората година е свързана с резерви за увеличаване на работната сила. В момента това не е актуална тема. Ако майчинските се увеличат до 340 лева, това ще струва 34-35 млн. лева допълнително. Ако осигурителният таван се вдигне се очакват със 100 милиона лева повече приходи", заяви още Бисер Петков.

Oще: бисер петков  бюджет  възраст  жени  мъже  нои  пенсионери  продължителност на живота  стаж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.