Проблеми с бюджета на САЩ заплашват и програми за България | webcafe.bg
newscafe

Проблеми с бюджета на САЩ заплашват и програми за България

Блогът на Ивайло Калфин
01.10.2013, 12:13 (обновена 01.10.2013, 12:20)
пари, долар

Финансирането по американски програми, включително за България, може да пострада заради проблеми с приемането на бюджета на САЩ за 2014 г. Такова предупреждение беше отправено от бюджетния офис на американския президент Барак Обама към гостуващата във Вашингтон делегация на бюджетната комисия на Европейския парламент, в която е и Ивайло Калфин.

Републиканското мнозинство в Конгреса на САЩ настоява за орязване на бюджетните разходи. Това не е приемливо за демократите, които пък са мнозинство в горната камара на парламента - Сената.

"Ако до края на септември не се намери съгласие, САЩ ще достигнат тавана за държавен дълг и ще има риск от спиране на плащанията", съобщи Ивайло Калфин. 
Секвестрацията (автоматично генерално орязване на разходите) е в сила от април и засяга основно инвестиционни разходи. Засега се търсят резерви като например намаляване на работното време на служителите, добави българският евродепутат.

Според Държавния департамент на САЩ основната програма, финансирана от Вашингтон у нас е свързана с модернизацията на българската армия, така че да отговаря на стандартите на НАТО.

Автор на предложението за затягане на коланите е председателят на бюджетната комисия и кандидат за вицепрезидент на Мит Ромни, конгресмен Пол Райън. Той предлага, чрез намаляване на публичните финанси за 10 г. САЩ да намали дълга си с 22%. В момента той съставлява 75 на сто от БВП. Райън изложи мотивите за ограничаване на публичните разходи в САЩ пред евродепутатите от бюджетната комисия и представи мерките, които се вземат за осъществяването им.

Делегацията на Европейския парламент имаше срещи във Вашингтон и с членове на бюджетната комисия на американския Конгрес, с директора на бюджетната администрация на Конгреса Дъглас Елмендорф, както и с председателя Харолд Роджърс и членове на комисията за разпределението на бюджетни средства в Конгреса.

Oще: българия  бюджет  евродепутати  европейски парламент  ивайло калфин  посещение  проблеми  програми  сащ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани