Британските министри предложиха за гласуване мерки за есента, изискващи много имигранти, сключващи брак с британски граждани, да докажат, че владеят английски език | webcafe.bg
newscafe

Брак с британец - ако говориш английски

Webcafe.bg , По BBC
09.06.2010, 14:30 (обновена 09.06.2010, 19:48)
Лондон

Снимка: © БГНЕС

Лондон затяга мерките за престой в Обединеното кралство

Британското правителство затяга мерките за емиграция на Острова чрез брак или съвместно съжителство с партньора.

Наесен "Даунинг стрийт" ще предложи за гласуване мерки, изискващи имигрантите, сключващи брак с британски граждани, да докажат, че владеят английски език. Лейбъристите, управлявали допреди месец страната, планираха да въведат подобни мерки през юли 2011 г. Те предвиждаха да са в сила за потенциални съпрузи, пристигащи в Обединеното кралство от региони извън ЕС, например от Южна Азия.

Министърът на вътрешните работи на Великобритания Тереза Мей заяви, че тази мярка ще "спомогне за насърчаването на интеграцията". Протестиращите срещу това пък казват, че подкрепят усилията да се помогне на имигрантите да научат английски, но подобни планове все пак са проява на дискриминация.

Според новите правила, всички граждани, кандидатстващи за виза, за да се присъединят към съпруга или партньора си, преди одобрение на молбата им ще се наложи да докажат, че владеят английски език. Изискването за степента на владеене е на базово ниво, което ще им помогне да се справят в ежедневието. Мярката важи и за партньорите от един и същи пол.

В момента кандидатите за виза е необходимо единствено да покажат, че бракът или партньорството им са реални - и че могат да се издържат финансово.

Вътрешният министър заяви: "Смятам, че способността да говори английски трябва да е задължително изискване за всеки, който желае да се засели в страната. Новото изискване за знаене на английски за съпрузи ще спомогне за насърчаването на интеграцията, премахването на културните бариери и запазването на обществените услуги."

По думите на Тереза Мей "да се живее във Великобритания е привилегия".

Поради това съм твърдо решена да вдигна летвата за емигрантите и да гарантирам, че тези, които имат възможността да бъдат във Великобритания, допринасят за благото на нашето общество, заяви Тереза Мей.

Тя предупреди, че това е само първата стъпка. В момента се преразглеждат изискванията за владеене на английски език в рамките на визовата система, заради планове да бъдат затегнати допълнително правилата за в бъдеще.

През 2009 г. 59 000 души извън ЕС са получили виза, за да живеят със своя партньор във Великобритания. По преценка на властите новите езикови тестове ще доведат до 10% по-малко молби и вероятно ще засегнат повечето от индийските, пакистански и бангладешки общности в Обединеното кралство.

Визата за съпруг позволява на чужденци да останат в страната за две години, след което могат да кандидатстват за безсрочно разрешително за престой. Кандидатите е необходимо да преминат през допълнителен текст за живота и езика във Великобритания.

Oще: брак  великобритания  визи  имигранти  лондон  острова  партньор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани