Хроника за 18.03.2010 | webcafe.bg
newscafe

Бой с яйца по безработицата

Webcafe.bg
18.03.2010, 17:55 (обновена 18.03.2010, 22:17)
Пенсионери протестират против новите цени на тока

Снимка: © БГНЕС

"Войводи" от ВМРО предвождаха пенсионерския протест срещу тока днес

*Двайсетина от близо 300 пенсионери хвърляха яйца по прозорците на управлението на ЧЕЗ в София в знак на протест срещу поскъпването на тока от средата на годината. Освен това пенсионерите надигнаха глас и против ниските пенсии, по-високите цени на картите за градския транспорт, както и срещу обидно ниските им, по думите им, коледни добавки от 25 лева. От ЧЕЗ отказаха разговор с протестиращите - и в отговор бяха хвърлени яйца по прозорците на сградата. „Ние обещаваме на ЧЕЗ, че ще се видим отново и тогава тук няма да има полиция," заявиха протестиращите. И обещаха деня на следващия протест - четвъртък идната седмица пред сградата на ДКЕВР, да искат сметка и на тях.  

*Полските яйца бият нашите по Великден, когато се очаква масиран внос от Полша. Полската инвазия започна от м.г. За 2009-а са били внесени около 15 млн. яйца, а са изнесени близо 9 пъти повече. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е разпоредил на ветеринарите да засилят проверките на магазини, пазари и ресторанти за произхода и качеството на яйцата за празниците. Младенов очаква цените на дребно да са между 22-28 стотинки.  Гръцки и немски яйца са другата сериозна конкуренция на нашенските по празниците. Те се продават направо боядисани в търговските вериги. Произходът на яйцата може да се познае от маркировката. Върху черупките обикновено има букви - BG за България, PL за Полша - и цифри, указващи конкретния производител или търговец. Освен това има и цифра, по която може да се познае дали кокошките, снесли яйцата, са отглеждани на поляни, на закрито или в клетки. Маркировката на яйцата от свободни кокошки започват с числото 1. При 2 - означава, че кокошките са гледани на закрито, а 3 - че са били в клетка. Гледайте датата за производство  - яйцата стават негодни 28 дни, след като са снесени.

*Безработицата мина 10% за февруари и стигна 10.26%, съобщиха от Агенцията по заетостта. През февруари в бюрата по труда са регистрирани нови 37 478 безработни.  Добрата новина е, че това е с около 29 000 по-малко спрямо януари, а лошата . че е с 3.57 на сто повече отпреди година. Загубилите работата си продължават да са предимно от сектора на услугите (47.5 на сто при 60.4 на сто през януари) и от индустриалния сектор (30.1 на сто при 19.1 на сто през януари).  При рисковите групи на пазара на труда се отчита увеличение с 5 процента на безработните младежи до 29 г. и с 2.9 на сто на безработните над 50-годишна възраст.  През февруари в бюрата по труда са заявени 9 504 свободни работни места и едва 10% от тях са местата по държавни програми за насърчаване на заетостта. 

*Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Габрово спря производството на хлебопекарна в Дряново след публикации във Фейсбук, съобщи Дарик.
Инспекторите видели в социалната мрежа снимки с условията в предприятието и се самосезирали. "Едновременно с това в РИОКОЗ е получен анонимен сигнал, че във фирмата се извършва ремонт и паралелно с това се произвеждат храни", уточнява д-р Наньо Димов. При проверка на обекта се установило, че в действителност тече ремонт. Производство нямало, но превантивно била издадена заповед за спиране.

*Животновъдите се събират на протест от 1 април. Заради кризата в сектора и недостатъчната финансова помощ от държавата браншови организации на млекопроизводителите подготвят национални протестни действия. Според Националната асоциация на животновъдите от миналата година с 20% животновъдството е намаляло в България поради липса на средства. "Националните доплащания все още не знаем как са. Имаме неизплатени в сектор „Агроекология", също така за миналия месец трябваше да се изплати, също така тези 1 милион и 800 и кусур хиляди евро, които ги отпуснаха специално за млякото, тези 300 милиона на ЕС също не сме ги взели. Значи, това са много неща и хората по места просто не могат, просто унищожават животновъдството," заяви по БНР Господин Господинов от асоциацията. 

*Европейската комисия отново предупреди България - този път заради обгазяването със серен двуокис и заради безобразното застрояване по Черноморието, в частност Варненско. За серните замърсявания предупреждението е последно, след като през юни 2009 г. София е алармирана за констатирано 2 години по-рано превишаване на пределно допустими стойности в Перник и Стара Загора. Ако 2 месеца не отговорим на европейските критики, срещу страната ни ще бъде заведено дело в Съда на европейските общности в Люксембург.

Другата аларма от ЕК е за това, че Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Варна е издала разрешителни за строежи в НАТУРА-зони, без да е направена оценка за въздействие на проектите върху околната среда. Одобрени са 327 от общо 342 строителни плана от януари 2007 г. до октомври 2009 г., без да се поиска оценка за влиянието им върху околната среда. В нарушение на европейските правила са одобрени устройствени планове и замени на земеделска земя и последващата промяна на предназначението й за изграждането на жилища и хотели. Строежите са в района на Камчийската планина, езерото Белослав, Шабла, Дуранкулак, Батова, Галата и Белите скали. Според варненския инспекторат строежите не се нуждаели от ОВОС.

* НАБУКО е пръв приоритет и за Турция, и за България, а двете страни трябва да имат стратегическо сътрудничество в енергетиката. Това стана ясно от изявление на турския външен министър Ахмет Давутоглу, който е на визита у нас. Той се срещна с българския си колега Николай Младенов, а по-късно имаше и 35-минутна среща с президента Георги Първанов.  Николай Младенов заяви, че НАБУКО е от изключително значение за всички европейски страни и е необходимо да се търси политическа подкрепа за реализацията му и осигуряване на доставки за него. Според външния ни министър между двете страни няма политически проблеми, има двустранни въпроси, които трябва да бъдат разгледани в рамките на съвместните работни групи. Давутоглу посочи още, че турските инвестиции в България са около 1 млрд долара, но стремежът е те да са много повече.

*Управляващите направиха крачка назад от обявените първоначално от министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков намерения да се пуснат 10-15% от държавната енергетика на БФБ. Срещу това се обяви наскоро и президентът Георги Първанов. Засега не се предвижда енергийни компании от Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъдат листвани на борсата, съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, цитирана от агенция "Фокус". Предвижда се приватизация на остатъчни дялове от енергийни компании, в които държавата има миноритарно участие.
Досега електроразпределителните дружества не са разпределяли дивидент, каза Христова, а "са приемали, че печалбите които са генерирали, по-скоро ще бъдат реинвестирани в бизнеса". Преди дни кабинетът обяви, че скоро сформира държавна консолидационна компания, в чийто капитал ще се апортират миноритарни дялове от 55 фирми, дялове от които ще се продават чрез борсата или чрез Агенцията за приватизация. Тогава бяха споменати миноритарните държавни дялове в "Арсенал", "Кемпински хотел Зографски", свободните зони и др.

Oще: пенсионери  яйца 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани