Стари правила за избора на новия главен прокурор | webcafe.bg
newscafe

Стари правила за избора на новия главен прокурор

Webcafe.bg
18.12.2012, 14:12 (обновена 18.12.2012, 14:16)
съд

ВСС няма да се откаже от електронната система за гласуване

Висшият съдебен съвет запази електронното гласуване за избора на нов главен прокурор, предаде БГНЕС. Така съдебните кадровици отказаха да променят процедурата, която беше подложена на критики както от гилдията, така и от медии, неправителствения сектор и Европейската комисия.

Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов внесоха предложение новият главен прокурор да бъде избран чрез гласуване с бюлетини. То бе отхвърлено, като за него гласуваха 10 членове на ВСС, 12 бяха против, а двама се въздържаха.

По време на дебата Соня Найденова посочи, че и предишният съдебен съвет е ползвал електронната система. Тя се позова на отговор на управителя на дружеството, което е направило системата и беше категорична, че с електронния вот не се съхраняват данни за това кой как е гласувал. Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров също подчерта, че системата гарантира таен вот.

Румен Георгиев припомни, че електронното гласуване вече е оспорено и от медиите, и от международни партньори, и в самия ВСС. "И няма нито една разумна причина с такава охота то да бъде налагано", каза Георгиев. Той попита кадровиците: "защо толкова трябва да се страхуваме от тая интегрална бюлетина". Защо искаме да поставим под съмнение избора, който предстои, след като ние тук спорим, очевидно, че едната теза не поражда никакви съмнения, а другата поражда, попита пак Румен Георгиев.

Въпрос зададе и председателката на правната комисия към ВСС Юлиана Колева за това дали са съгласни да направят изпит за коректност и всеки да гласува по електронен път само един път за един кандидат. Тя лично не вижда защо толкова ожесточен е дебатът между двата начина на гласуване. При злонамереността каквато би могла да се прогнозира за едни важни избори, може всеки да извади аргументи против сигурността на начина на гласуване. "Изключвам тези възможни хипотези - какъвто и начин на гласуване да предложим, той винаги може да бъде атакуван заради съмнения за сигурност, ако човек иска да го атакува", каза тя.

Камен Ситнилски мисли, че има "малко дефицит на чуваемост". Той посочи, че за него проблемът опира до два основни принципа - принципите на равнопоставеност и едновременност, които се гарантират с гласуване с интегрална бюлетина.

По време на дебата се наложи на няколко пъти тези, които бяха за гласуване с бюлетина да обясняват, че системата не осигурява едновременно гласуване. Това беше изтъкнато и от председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев.

Oще: всс  главен прокурор  електронно гласуване  избор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.