Цветан Василев е обвиняем, има Европейска заповед за арест | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев е обвиняем, има заповед за ареста му

Webcafe.bg
12.08.2014, 14:34 (обновена 12.08.2014, 17:02)
цветан василев

Издадена е Европейска заповед за арест на Цветан Василев, а той е обявен за издирване в Шенгенската информационна система и чрез "Интерпол".

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщи прокуратурата. Той е привлечен като обвиняем на 28 юли в условията на „задочно производство", защото се намира извън страната.

"Новината" за обвинението срещу Василев идва с официално потвърждение едва две седмици по-късно - на рождения ден на банкера, който днес навършва 55 години.

В края на юли в Der Standard се появи информация, че е издадена заповед за арест на банкера, но държавното обвинение отказа да потвърди с коментар, че не се обсъждат действия, които все още не са предприети.

Кой търси Цветан Василев?

От съобщението на прокуратурата става ясно, че на 28 юли е издадена и Европейска заповед за арест, а Василев е обявен за издирване и в Шенгенската информационна система. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на Интерпол, пише в прессъобщението.

В самата система за издирваните лица на Интерпол, обаче, не фигурира името на Цветан Василев.

Справка в нея показва, че общо 59 лица се издирват от българското правителство чрез червения бюлетин на международната криминална организация.

Сред тях са например Ангел Христов и Пламен Галев (Братя Галеви), избягали през 2012 г. от правоохранителните органи, след като ВКС ги осъди на по 5 години затвор за създаването на организирана престъпна група; Христофорос Аманатидис - Таки, издирван от 2008 г. за разпространение на наркотици по делото "Бандата на чуковете"; и Илиян Тодоров, който изчезна в края на миналата година, след като беше осъден за двойното убийство пред дискотека "Соло".

В съобщението на прокуратурата липсва информация какви мерки са били предприети по издирването на Цветан Василев през изминалите две седмици от издаването на заповедта за арест и настоящия момент.

Обвинението

Според прокуратурата длъжностното присвояване, в което е обвинен банкерът, е особено тежък случай. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил главната касиерка Маргарита Петрова и изпълнителният директор Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Прокуратурата е установила и че са иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи. Така например, в помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст „да се махнат при проверка", „да не се дават на одиторите" и други подобни.

Иззети са и 14 броя чували с нарязани оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21.06.14 г. (ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор). Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване /след съответно разрешение на съд/ в помещение в сграда в столицата.

От БНБ - управление „Банков надзор", са изискани всички документи за упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката.

Продължават интензивни разпити на свидетели и обвиняеми лица.

Като обвиняеми са привлечени още временно отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и управителят на отдела по кредитиране в банката Георги Зяпков. Те са обвинени в съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. На Зафиров, Русев, Христов и Панталеев е наложена парична гаранция от по 10 000 лв., а на Зяпков - в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

"Разследването не е фактор"

Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи (вкл. кредитни досиета) от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна, съобщават от прокуратурата.

„Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за кредитните институции и след съгласуване с назначените квестори. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и унищожени документи, но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми", пише още държавното обвинение.

В съобщението се посочва, че разследването по делото няма отношение и по никакъв начин не влияе на осъществяването на специалния надзор спрямо банката. Разследването не е фактор, с който е необходимо да бъдат съобразявани решенията на компетентните органи за изплащане на депозитите.

Oще: банка  банкер  бнб  василев  ктб  прокуратура  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

3 Зеленото човече | 13.08.201413:57

Човекът отдавна е на някое много хубаво място и си пече дупето, а ние тук се чудим какво да правим...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

2 Scooby Doo | 12.08.201419:50

че тя си е негова банката, трябвали му 206 милиона, взел си
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

1 conscience | 12.08.201418:03

Мама му стара, едно обвинение не могат да скалъпят нашите некадърници. После пак защо ги оправдават. Как доказваш обвинението в умишлено унищожаване на документ? Присвояване на 206 милиона лева..чии пари?
Ако толкова искаш да му скроиш капа все някъде е укрил данъци, все нещо от имуществото и декларациите няма да съответства. Това, което се представя на хората е чиста пунта и просто вече не ми се вярва че са такива малоумници, а просто си мислят, че ние сме.
   

оценка

+1 -0