Актуализацията загърби бизнеса | webcafe.bg
newscafe

Актуализацията загърби бизнеса

Webcafe.bg
11.09.2013, 11:43 (обновена 11.09.2013, 15:42)
левове

Най-голям дял от парите - 30 млн. лв., ще получи военното министерство

Въпреки клетвите на кабинета, и след актуализацията на Бюджет 2013 бизнесът няма да получи в пълен обем просрочените си вземания от държавата. Основната част от парите отиват за покриване на зле планирани дейности на министерствата, например - 3.5 млн. лв. получава Федерацията по мотокрос, пише в. „Сега".

Правителството обяви как ще разпредели 163 млн. лв. от одобрени от парламента 200 млн. лв. за допълнителни харчове на министерствата. Едва 26.2 млн. лв. от тях обаче са предвидени за покриване на просрочени задължения към фирмите.

След отпускането на тези пари свободният ресурс, с който кабинетът ще разполага, ще е едва 37.4 млн. лв.

Извън обещанията

Бързото разплащане с бизнеса бе един от основните аргументи за актуализацията на бюджет 2013. При внасянето на законопроекта от финансовото министерство съобщиха, че от общо 200 млн. лв. допълнителни разходи 160 млн. лв. ще отидат именно за това.

Витиевато бе обяснено, че основната част от тези задължения са натрупани от Министерство на отбраната, Министерство на правосъдието и МВР. В рамките на тези 160 млн. лв. от МФ обещаха пари и за земеделските производители, както и за капиталови разходи на здравеопазването.

Най-много пари отиват за отбраната

От предложеното постановление става ясно, че сумите за покриване на просрочени задължения са далеч по-скромни. Според разбивката МВР ще получи 10 млн. лв. за разплащане на задължения към доставчици, министерство на правосъдието взима 8.5 млн. лв. за задължения на затворите, 3.3 млн. лв. отиват за екоминистерството за просрочени задължения по проекти, съфинансирани от Кохезионния фонд.

Министерство на външните работи ще плати 1.335 млн. лв. за данъчни задължения на посолството ни в Берлин, датиращи от 1998 г., а Министерският съвет ще приведе 3 млн. лв. по забатачен договор от 2008 г. за изграждане на оптичнокабелни трасета.

Най-голям дял от парите - 30 млн. лв., ще получи военното министерство. Сумата е предвидена за освобождаване на радиочестотен спектър за наземното цифрово тв разпръскване, както и за изграждане на мобилни комуникации по проекта за електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград.

За нуждата от допълнителни средства за освобождаване на честоти се знае от години. Проектът за електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград е с еврофинансиране и не е ясно защо трябва да се дават допълнителни пари на военното министерство.

Най-скандалното е за какво получава извънредно пари спортното министерство. 3.6 млн. лв. ще отидат за покриването на такси за провеждане на световния и европейския шампионат по мотокрос и шампионатите по супермото. Този спорт години наред се радва на благоволението на властта благодарение на топлите връзки, които президентът на мотоциклетната федерация (БФМ) Богдан Николов поддържа с управляващите и най-вече с бившия вътрешен министър Румен Петков.

При тройната коалиция например извън парите за издръжка през 2008 г. БФМ получи от бюджетния излишък 3.9 млн. лева за облагородяване на пистите за мотокрос у нас.

Само миналата година федерацията не получи от спортния министър Свилен Нейков желаните 2 млн. лева, поради което дълго се оплакваше, че този спорт ще бъде закрит в България.

Oще: актуализация  бизнес  ддс  министерство на финансите  мотокрос  парламент  пламен орешарски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани