МВР и правосъдието харчат прекалено и неефективно | webcafe.bg
newscafe

МВР и правосъдието харчат прекалено и неефективно

Webcafe.bg
17.06.2011, 17:24 (обновена 17.06.2011, 17:28)
Полицаи

Снимка: © БГНЕС

България е и сред шестте страни в ЕС с най-много полицаи на човек от населението

Разходите за правосъдие и вътрешен ред са поне два пъти по-високи от средните за ЕС, а основните показатели за ефективност остават трайно лоши; липсва гражданско доверие както към съдебната система, така и към полицията и случаите на осъдителни присъди за България от страна на Европейския съд по правата на човека се множат. Това са част изводите от изследване на Институт "Отворено общество" за цената на вътрешния ред и правосъдие в България, направено в периода от 2009 г. до 2011 г.

Полицейската дейност в България като дял от БВП е на първо място в Европейския съюз по финансиране. България харчи за полиция два пъти повече от средното ниво в ЕС и три пъти повече от страни като Дания, Швеция, Финландия, казва доклада. България е и сред шестте страни в ЕС с най-много полицаи на човек от населението (без да се броят Гранична полиция и ГДБОП).

Разходите на съдебната власт и МВР отиват в преобладаваща си част за издръжка на твърде многоброен персонал. "Инвестиции в системата са трайно ограничени, като и правосъдието, и МВР имат много ниски капиталови разходи". В повечето европейски страни съдилищата са с от 30 до 50 % по-малко отколкото при нас. Същото се отнася и за броя на съдиите, прокурорите и полицаите.

В същото време се налага хората да се справят сами и да плащат за сигурност и правна защита се казва още в анализа. Повече от половината от фирмите ползват СОТ, а близо 10% имат наета охранителна фирма. Средно на година една фирма дава по 3096 лв. за сигурност и 4448 лв. за правни услуги, показва анализът.

"Има обратно пропорционална зависимост между доверието в полицията и отделяния бюджет и количеството на заети в нея. Страните с най-високо обществено доверие в полицията като Финландия и Дания са и с най-малобройна полиция, които отделят малък бюджет за нея", заключават авторите на изследването.

От института препоръчват огромните ресурси, които страната заделя за правосъдие и вътрешен ред да се управляват по-ефективно и системите да се реформират така, че да постигат по-добри резултати.

Oще: мвр  правосъдие  финансиране 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.