МВФ каза ОК на бюджета ни | webcafe.bg
newscafe

МВФ каза ОК на бюджета ни

Webcafe.bg
04.07.2013, 12:18 (обновена 04.07.2013, 17:39)
Петър Чобанов

Снимка: © Sofia photo agency

МВФ каза ОК на бюджет 2013. Защо тогава му е необходима актуализация

Целите, зададени в бюджета на България за 2013 г., са постижими. Това констатира мисията на Международния валутен фонд (МВФ) след редовната си мисия в страната ни, приключила вчера.

В изявлението на Фонда няма и намек за страховити дупки и други опасности, които да налагат обявената от министъра на финансите Петър Чобанов и премиера Пламен Орешарски актуализация на бюджета.

Икономическият растеж на България ще се повиши съвсем слабо тази година, в сравнение с забавянето през 2012-а, прогнозираха експертите на МВФ.

Според тях, безработицата ще остане неприемливо висока, а по-ниските приходи в бюджета не трябва да са за сметка на намаляване на предвидените разходи. 

От МВФ препоръчаха да се подобри разпределението на разходите, които отиват за качеството на публичните услуги, въпреки ограничените възможности на хазната. 

Според експертите, за да се укрепят икономическият растеж и заетостта, ключово значение имат намаляването на административните пречки пред бизнеса и повишаването на ефективността в енергийния сектор и здравеопазването. От фонда определят като важни доверието в правната система и преодоляването на корупцията.

Справяне с безработицата, но как

В България трябва да се намали структурната безработица и да се реши проблемът с разминаването между уменията на младите работници и програмите, насочени към тях, смятат от МФВ. Младежката безработица в момента доближава 30 на сто, а като цяло безработицата е малко над 10% и отчита слабо намаление заради сезонната заетост.

2 милиона лева за борба с младежката безработица предвижда държавата до края на годината. Средствата са осигурени за 2000 младежи - без образование и квалификация, и висшисти.

Два пакета от мерки са постъпили в Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание. Първият засяга младежите със средно и висше образование, а вторият е насочен към тези с основно и без образование.

Държавата предвижда финансово да стимулира работодателите, които наемат младежи, трайно безработни, и такива, които за първи път излизат на пазара на труда.

Ще се облекчи процедурата за наемане на чираци от занаятчии, които освен работодател могат да бъдат и техен наставник. Предвижда се и право на стипендии при определени условия.

Парите за финансиране на тези мерки са осигурени до края на годината от МТСП и не са допълнително изискани от бюджета.

МВФ: Системата е в добро състояние

Според МВФ, въпреки политическата ситуация и трудното постигнатата макроикономическа и финансова стабилност, системата се запазва в добро състояние. Тя е и добре капитализирана, обясняват от Фонда, заради по-малкото търсене на кредити и ръста на депозитите.

Експертите коментират, че сътресенията на световните пазари през последните седмици не са повлияли значително върху България.

От МВФ приветстват намерението на новото правителство да осигури приемственост в макроикономическата политика и да увеличи защитата за най-уязвимите в обществото.

Тогава защо е актуализацията?

Икономисти и финансисти посрещнаха с недоумение обявената от премиера и финансовия министър актуализация на бюджет 2013, неясно обявена "между 1 и 2 млрд. лева". Все пак разликата от 1 милиард е твърде значителна.

Мнозина от тях дадоха своите версии за това, които варират от "предизборно харчене" до "плащане на "Росатом" (заради иска им за АЕЦ "Белене" - Бел.р.)

Oще: бизнес  българия  бюджет  ефективност  мвф  пречки  приходи  разходи  растеж 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 05.07.201312:26

МВФ каза ОК на бюджета ни
###########

бантускотия ликува!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани