Независим ли е Конституционният съд | webcafe.bg
newscafe

Независим ли е Конституционният съд

Webcafe.bg
09.10.2013, 10:44 (обновена 09.10.2013, 16:16)
съд

Независим ли е Конституционният съд в решението си за Делян Пеевски

Съдията докладчик по делото "Делян Пеевски" заяви, че не е убеден в независимостта на Конституционния съд. Румен Ненков е един от петимата, които бяха против той да остане депутат.

Магистратът отрече да е в конфликт на интереси, защото синът му е депутат в ГЕРБ. Конституционният съд се произнесе вчера с решението, че Пеевски може да се върне в парламента като депутат с 6 на 5 гласа - макар и да положи клетва като шеф на ДАНС.

"Разделението не е нещо ненормално в съдебната практика, но в КС трябва да има хора с високи морални и професионални качества. Аз също смятах, че такова ще бъде разпределението на гласовете и не се гордея с това", заяви Ненков в сутрешния блок на bTV. 

Шестима от КС прецениха, че макар да има несъвместимост между депутатския статут на Пеевски и този на шеф на ДАНС, той се е възползвал да се освободи от нея, като подаде оставка. 
Другите приемаме, че Конституцията има пряко действие и не препраща към никакъв друг закон, заяви Ненков по повод това, че в мотивите си шестимата се позовават на други закони.

"Смущаващо е когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и Конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите. Досега не съм се убедил, че КС действа независимо. Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС, мога само да подозирам за политически влияния", добави Ненков.

Той подчерта, че самият не се среща с други политици, освен със сина си. Именно заради това той бе обвинен от самия Пеевски в конфликт на интереси. Магистратът обаче бе категоричен, че няма такова нещо и изтъкна, че председателят на съда определя докладчика по всяко дело. Самият проф. Димитър Токушев вчера гласува в полза на Пеевски.

"Имам повече от 30 г. стаж. Законът казва, че конфликт има когато от вземането на решението може да възникне облага. От решението на това дело няма да получа никаква облага, нито разчитам на повишение. Имам мандат още 5 години, след което ще се пенсионирам", обясни Ненков.

Той заяви, че няма да влиза в личен конфликт с човек, който е страна по делото. Ненков иронизира думите на Делян Пеевски от писмото, разпратено от негово име до медиите, че не е виновен, че на 33 години е успял човек:

"Аз на 33 г. бях обикновен районен съдия. Бях щастлив с моята професия, не съм толкова успял".

По БНР политологът Антоний Гълъбов коментира решението на КС с думите, че то ще накара обществото да се съмнява в независимостта на институциите.

Позицията на ГЕРБ и на Реформаторския блок, изразена вчера по казуса, беше, че решението на КС е неприемливо. Според декларацията на ГЕРБ позицията е показала, че "Конституционният съд от пазител на българската държавност и демокрация се превърна в защитник на новото политическо мнозинство на БСП, ДПС и Атака, което се разпорежда по най-непрозрачния и недемократичен начин с всички институции в България".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира днес решението по този начин:

"Делян Пеевски е избран депутат от Пазарджишкия район. Аз избягвам коментари на решения на Конституционния съд. Конституционните съдии имат възможност в мотивите си в решенията да кажат всичко, каквото са искали да кажат.

Аз с по-голям интерес бих коментирал писмото на г-н Пеевски, в което казва, че контрабандата, корупцията и още нещо са го спрели от шеф на ДАНС. Доколкото помня от моята памет от парламента и от гласуването, това бяха Станишев и Местан. Те оттеглиха неговата кандидатура и предложиха Писанчев.

Така че аз бих насочил своето внимание тук - коя част от контрабандата или корупцията, за която по същия начин говори днес и президентът Първанов - за обкръжението на Станишев, което е направило всичко това".

Oще: данс  делян пеевски  депутат  казус  кс  решение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

2 Levitt Hostel | 10.10.201310:54

,,Смущаващо е когато решенията на КС са предвидими не от гледна точка на закона и Конституцията, а от гледна точка на политическите пристрастия на съдиите. Досега не съм се убедил, че КС действа независимо. Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС"

Смущаващо е когато един съдия твърди, че е ,,смущаващо,, решенията на КС и на всеки друг съд да са предвидими. Очевидмо това е съдия, който заради политическата конфронтация е готов да жертва конституционния съд и конституцията, защото именно съдиите от КС формират независимостта или зависимостта на КС. Или с прости думи, този съдия казва, че част от съдиите в КС , противниците на изгонването на Пеевски не са независими. В правната теория се смята, че КС е независим и разделен от трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна и е призван в случай на конфликт между учредените власти по отношение на Конституцията да я тълкува, така че решението да примири враждуващите страни и власти и със задължителната сила на тълкуването да задължи противостоящите си да го приемат. Именно поради това, че конституцията има пряко действие подобни обвинения детронират статута на КС, а с това и конституцията, защото при липса на признат, независим и върховен съдник в обществото няма нито признат върховен закон, нито признат върховен съд, който да го прилага. В подобен случай, при липса на върховен закон и върховен съдник, всеки е свободен да се обърне към небето и там да търси справедлив съдник на правото да правораздава според естествените закони, т.е да бъде едновременно законодател и изпълнител на този закон. Ако трябва да съдим за този казус от гледище на обществения интерес бихме могли да посочим, че от изгонването на Пеевски за обществото не би могло да настъпят никакви ползи, тъй като на негово място партията ще изпрати друг депутат със същата или сходна професионална биография и качества, докато детронирането на КС и конституцията от един съдия е изключително вредно за една държава или общество - отваря широко вратите на произвола и е сигурно предизвестие за разпадането на държавата, защото Конституционния съд е именно това - последната гаранция за решаването на конфликта по мирен път.
По същество ,,зависимата страна от КС" е постановила правилно решене, като е отхвърлила искането за оттзоваването на Пеевски със следните аргументи :отстраняването му би причинило вреди за неговите избиратели и впоследствие това съждение произтича от няколко законови предпоставки - от действащата в България избирателна система, която се определя в политическата теория като смесена; ,,зависимите съдии,, също така правилно са се позовали на Закона за конфликт на интереси, като са приели, че функцията на КС не е в законотворчеството, т.е не е в това посредством тълкуване на конституцията да създава различни правила за поведение ( за каквото настояват независимите съдии) а да тълкува конкретния казус според разпоредбитена Конституцията и
съобразените с нея закони, тъй като КС според конституцията не притежава правотворческа компетентност
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 09.10.201314:31

Ало ,лумпенията?Още някой да ви пречи?Дотук ви пречат парламента, конституционния съд,главният прокурор.А забравих- и няколко милиона български избиратели ви пречат.Въобще много станах пречките пред мечтите ви за власт.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани