Бойко Найденов временно ще е главен прокурор | webcafe.bg
newscafe

Бойко Найденов временно ще е главен прокурор

Webcafe.bg, по БГНЕС
06.11.2012, 11:28 (обновена 06.11.2012, 16:03)
Бойко Найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Очаква се процедурата за избор на главен прокурор да бъде открита в четвъртък

Директорът на националното следствие Бойко Найденов бе избран за изпълняващ длъжността главен прокурор. Висшият съдебен съвет имаше две кандидатури за овакантения предсрочно пост - на Бойко Найденов и на заместник - главния прокурор Галина Тонева.

Процедурата започна, след като досегашният титуляр на прокуратурата Борис Велчев подаде оставка миналата седмица, за да заеме новия си пост на конституционен съдия. Мандатът на Велчев изтичаше през февруари догодина, което наложи предсрочното избиране на негов заместник.

Бойко Найденов ще е временно главен прокурор, докато бъде избран нов .Преди дни той коментира, че новият първи обвинител е най-добре да бъде "някакъв ангел", в чието намиране силно се усъмни.

Очаква се процедурата за избор на главен прокурор да бъде открита в четвъртък, като вече се определя като един от най-важните тестове за новия ВСС и за съдебната власт като цяло. За сега Борис Велчев отказва да посочи свой фаворит.

Номинацията на Бойко Найденов бе внесена от петима членове на ВСС, сред които ръководителят на ВАС Георги Колев, като веднага породи съмнения в своята законосъобразност. Стигна се до спор дали Найденов може да изпълнява функциите, които получи днес, тъй като е със статут на следовател.

Само преди четири дни Найденов получи втори мандат като шеф на Националната следствена служба от кадровиците на съдебната власт. Тогава той бе предпочетен пред прокурора от ВКП Евгени Диков.

Днес 14 от тях гласуваха за това Найденов да поеме временно функциите на първи обвинител в държавата, 6 члена на ВСС бяха против, а трима се въздържаха.

Галина Тонева бе издигната от Румен Боев и Камен Ситнилски, които бяха избрани от квотата на прокуратурата за членове на ВСС.

А може и да му се иска да стане обвинител наистина

Найденов, преизбран като шеф на НСлС обаче остава потенциален кандидат за поста главен прокурор, стана ясно от негово интервю за БНР преди дни. Пред журналиста от националното радио Силвия Великова той не потвърди, но и не отрече възможността да се кандидатира за мястото, заемано досега от Борис Велчев.

"Когато започнеш нещо, е редно да го довършиш. Другите неща са далеч по-комплицирани и едва ли е мястото да се обсъждат публично. Ако в един момент се прецени, че може да се кандидатирам, разбира се, ще се кандидатирам", заяви Найденов пред БНР.

"До настоящия момент обаче нито е отворено това състезание, нито са видни кандидатурите. Така че нека да изчакаме. В момента започва да тече един друг мой мандат и се концентрирам изцяло върху работата ми в следствието. Не казвам нито „да", нито „не", както и вчера, както и преди една седмица", каза още той.

По думите му който не се е сблъсквал с тази работа, има съвсем друга представа за естеството.

"Отговорността е огромна, разберете ме. Самият мандат е много тежък. Аз не знам как се издържа, общо взето, седем години под такова напрежение. Такава е позицията. Отговаря за всичко, което се случва в страната, без да имаш пък реалната възможност да го решаваш сам", обясни Найденов.

Той обясни, че главният прокурор в момента нито назначава, нито уволнява, почти не може да е наказан, но той носи отговорността за действията на своите подчинени, които пък могат да повлияят във всяко едно направление на обществения живот.

Oще: бойко найденов  борис велчев  главен прокурор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани