Скандал на преговорите, липса на споразумение, уволнение на шефа на НЕК | webcafe.bg
newscafe

АЕЦ "Белене" вече избухна...

Webcafe.bg
06.04.2011, 10:52 (обновена 06.04.2011, 13:11)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков уволни шефа на НЕК, подписал за АЕЦ "Белене"...

България е поела ангажимент до 2 месеца да подпише договора за строителството на АЕЦ "Белене". Висшият чиновник, сложил подписа си под него, без да има мандат за това, е уволнен. Чиновникът е самият шеф на НЕК - изпълнителният директор Красимир Първанов.

"Повече от пробив в националната сигурност" - така окачестви скандала министърът на външните работи Николай Младенов. Икономическият министър Трайчо Трайков пък, благодарение на който се разбра какво е станало, ще бъде изслушан в парламента днес по настояване на Синята коалиция. Десните искаха заедно с него да се яви и премиерът Бойко Борисов...

Първанов е подписал гаранции от българска страна, че втора атомна ще се строи след близо шестдневни преговори с представителите на руската държавна "Атомстройекспорт", които бяха тук заради изтичането на срока на 11-ия анекс по споразумението за "Белене", чиято дата беше 31 март.

Дни преди това премиерът обяви, че ще искаме от Москва 3-месечен мораториум по проекта. Русия обаче бързаше, тъй като от "Атомстройекспорт" искаха от септември да почнат да строят на площадката на АЕЦ "Белене".

Какво точно е подписал шефът на НЕК?

Решение за АЕЦ "Белене" трябва да има след "изчистването" на всички открити въпроси, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред журналисти в Министерския съвет. Той пак повтори, че уволненият шеф на НЕК не е имал разрешение да подписва допълнение №12 за АЕЦ "Белене", но въпреки това го е направил.

"Изрично му забраних да подписва точно този документ. Допълнение № 12 очевидно противоречи на меморандума, защото меморандумът е за 3 месеца, а допълнението е за 2 месеца и свършва с краен срок, в който страните трябва да се договорят по окончателния договор. То очевидно противоречи и на политическия мандат, даден от министър-председателя за 3-месечен мораториум", обясни Трайков.

В момента юристите на МИЕТ анализират до колко и как подписаното ангажира България.

В отговор на въпрос дали подписаното не означава, че със сигурност ще строим централата, министърът каза: "Така или иначе не означава, защото дори и Допълнение 12 изисква до 1 юни страните да парафират окончателния договор, но не казва какво ще се случи, ако не се разберат за договора".

Развоят

Трайков съобщи снощи за уволнението на Първанов. Той е превишил правомощията си, дадени му чрез мандата за преговорите с руската "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене", каза Трайков. Премиерът Бойко Борисов бил уведомен за случая. 

Причината за уволнението е, че с подписаните документи шефът на НЕК е ангажирал България до два месеца да подпише окончателен договор за строежа на втората атомна централа. Икономическото министерство е принципал на НЕК, която пък е страна по договора за АЕЦ "Белене".

Според Трайков "руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят".

Посланикът на Русия у нас Юрий Исаков определи думите на Трайков като "излишно емоционални". Строителството на АЕЦ "Белене" напълно отговаря на интересите на България, заяви пред ИТАР-ТАСС  Юрий Исаков, предаде агенция "Фокус".

"Човек, който си позволява да подпише нещо, за което има изрична забрана от своя министър няма място да работи никъде в българската държава. Това е повече от пробив в националната сигурност. Това показва, че в държавата има група от хора, която се противопоставя на волята на българския народ", каза в ефира на bTV днес министърът на външните работи Николай Младенов.

"Това е недопустимо. Дали има заговор или корупция предстои да установят съответните служби. За мен е недопустимо и сигналът към обществото трябва да е категоричен - подобен тип поведение не може да се позволява в никоя държава", добави Младенов. Той отрече варианта с уволнението на Красимир Първанов правителството да оправдава нещо, което е решило, но не смее само да оповести.

"Няма такова решение. Политиката на това правителство по преговорите по всички стратегически проекти за България е изключително внимателна, именно защото идвайки на власт заварихме тежко положение с поети ангажименти, които не могат да бъдат изпълнени", отбеляза Младенов. И затова, по думите му, това правителство е изключително внимателно в поемането на ангажименти.

"Не мога да приема, че това ще остане ненаказано", каза Младенов относно подписания договор от страна на шефа на НЕК, и попита: Кой носи отговорността? Този, който носи отговорността задава политиката. "При нивото на прозрачност, при което работи това правителство, можем да сме сигурни, че всичко ще бъде изяснено", добави външният министър.

Десните искат от властта да покаже договора

Синята коалиция поиска спешно министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов да информират парламента какво е подписал уволнения директор на НЕК Красимир Първанов с "Атомстройекспорт" за проекта "Белене", какви ангажименти са поети и възможно ли е договорът да бъде денонсиран и спрян. Това обяви днес в парламента съпредседателят на десния съюз и шеф на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров.

"Ако не беше вчерашното изказване на министър Трайков, ние дори нямаше да знаем, че има подписан анекс, който прави договора за проекта "Белене" окончателен, каза още депутатът.

Да не би планът да е бил да се подпише такъв анекс и никой да не разбере, освен избрани хора от правителството на България - идея, която по някакви причини е провалена от министър Трайков", попита Димитров.

Димитров коментира още, че "това трескаво бързане", за което е настоял основно президентът Георги Първанов, но е реализирано от правителството на ГЕРБ и "Атака", се дължи на факта, че се готвят нови изисквания за сигурност на централите в ЕС.

Прави се опит проектът "Белене" да бъде подписан окончателно преди тези изисквания да станат ясни и публични, каза Димитров. Той допълни, че не е изчакан и поискания от страната ни финансов анализ на проекта от водеща английска банка.

Социалистите: Трайков не е в час!

Това, което чувам за правното обвързване наистина ме кара да мисля, че нашият министър на икономиката, енергетиката и туризма просто не е в час. Това каза народният представител от Коалиция за България Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката в кабинета на Сергей Станишев, в ефира на БНР.

По времето на Овчаров като икономически министър в кабинета на тройната коалиция беше сключен Големият шлем - споразуменията с Москва за газопровода "Южен поток", АЕЦ "Белене" и нефтопровода Бургас-Александруполис. 

"На края на втората година в министерстването ти да откриеш, че България е правно обвързана с договор с АЕЦ "Белене" това е - или приема целият български народ за някакви малоумници, или той наистина не е в час. Има подписан договор за АЕЦ "Белене". Той е подписан още преди четири години. Има направени плащания за АЕЦ "Белене", има поръчано оборудване за АЕЦ "Белене".

Поети са ангажименти за плащането на това оборудване. И ние сега откриваме, че някой си правно обвързан в България, пък министърът не знаел. За какво е министър. Просто не знам, ако Трайчо Трайков иска да провали, а той прави точно това в последните две години, проекта "Белене" да го направи с някакви по-разумни аргументи", каза Овчаров. По думите му - случаят с уволнението на шефа на НЕК е пълен абсурд.

"Друг е въпросът, че Първанов трябваше да бъде уволнен по съвсем други причини. Те са свързани с много тежки съмнения за корупция в НЕК при  смяната на електропроводи в Източна България. Където цената им абсолютно необосновано е увеличена повече от три пъти.

Вместо да бъде направена за пет милиона, се прави за 23, но това е друга тема. Трайчо Трайков кротко прикри зад себе си Първанов. Тук ми се струват абсурдни тези. Какво значи това - превишил правата си, при положение, че той очевидно води преговори от името на държавата. И ако някой трябва да подава оставка в този момент, това е министърът на икономиката и енергетиката и то веднага", добави Румен Овчаров.

Oще: аец белене  атомстройекспорт  бойко борисов  красимир първанов  мартин димитров  министър  москва  нек  преговори  премиер  сдс  синята коалиция  скандал  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 07.04.201108:35

Бояна | 07.04.2011 00:56

Чичо, комунизма го посторихме вече, смени репертоара малко.
Излезте от землянките вече да го уеба...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

6 Бояна | 07.04.201100:56

Интересно каква му е далаверата на Трайков така да се набута между шамарите.Очевадно нещо много дебело са му обещали, за да се изложи като лъжливо циганче. Като се има предвид кой е организаторът на кампанията против Белене и кои са защитниците на турско-американските интереси в България не е трудно да се предположи че обещаното на Трайков може и да му се даде!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

5 Многознайковица | 06.04.201118:57

Баааси готиното заглавие пуша
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 06.04.201116:56

Експлозията се обърна на имплозия.

"Икономическият министър Трайков е с последно предупреждение от премиера Бойко Борисов заради непремерените му приказки вчера, че уволнява шефа на НЕК.
Стана ясно, че Бойко Борисов категорично застава зад Симеон Дянков, който е бил уведомен от Красимир Първанов за хода на преговорите.” News.bg

Да не се хабим да коментираме, Премиерът си каза последната дума.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2011, 03:26

3 aissan | 06.04.201114:40

Ееееех , чакаш ли циганин да те храни , и Руснак да те брани - загубен си ! а, не не не!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.10.2010, 13:31

2 leibstandarte | 06.04.201113:14

Ама верно. Да се смееш ли, да плачеш ли?! Няма измъкване от мечешката прегръдка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 06.04.201112:41

Пълен цирк.....в 16-тата република на СССР луд!?!?!
   

оценка

+0 -0