Какво разбра министър Стойнев на закуска в Брюксел | webcafe.bg
newscafe

Какво разбра министър Стойнев на закуска

Webcafe.bg
12.12.2013, 12:34 (обновена 12.12.2013, 16:26)
Драгомир Стойнев

Снимка: © Sofia photo agency

Постигнато е споразумение Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с Русия по предоговарянето на споразуменията за "Южен поток" със страни-членки на ЕС. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в Брюксел. Но всъщност нещата не стоят точно така.

Той участва в работна закуска с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и с колегите си от ЕС, през чиито държави преминава трасето на газопровода. Шест държави от ЕС - България, Словения, Хърватия, Унгария, Гърция и Австрия, както и Сърбия, са част от проекта "Южен поток".

"Постигнахме това, което българската страна искаше. За България "Южен поток" е изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места и ще допринесе за икономическия растеж. Няма да се откажем от него", каза министърът. Той е сигурен, че проектът ще се случи, въпросът бил как.

"За да не сме в положение, в което всяка държава преговаря с Русия и сама постига резултати, трябва да имаме водещ комисар. Постигнахме достъп до тръбата за трета страна, не съм сигурен, че другите държави ще го постигнат", коментира той.

Министрите на енергетиката на България, Италия, Гърция Унгария, Словения и Австрия ще изпратят официални писма до Йотингер, с което да му предоставят мандат за преговори с Москва.
"През последните три години и половина е загубено много време, този проект вече трябваше да започва работа", каза още Драгомир Стойнев.

Преди дни Брюксел предупреди, че ако Русия откаже да предоговори условията за проекта "Южен поток" със страните от ЕС, през които той ще преминава, те трябва да спрат изпълнението на двустранните споразумения с "Газпром".

Руският премиер Дмитрий Медведев пък отговори, че междуправителствените споразумения за строежа на "Южен поток" имат превес над законодателството на ЕС.

Веселин Желев: Стойнев преувеличава

Гледната точка на журналиста и бивш кореспондент на "Труд" в Брюксел Веселин Желев, изложена в блога му, е доста по-различна. Предоставяме ви я.

"Драгомир Стойнев е френски възпитаник - на Сорбоната и на престижната Национална школа за администрация. Сигурно затова говори пред журналистите така, както навремето Наполеон ги е съветвал да пишат - "кратко и неясно".

Днес той хвърли на репортерите в Брюксел преувеличена история за успешна среща по "Южен поток" с енергийния еврокомисар Гюнтер Йотингер и когато дойде време за уточняващите въпроси, избяга, извинявайки се, че гони полет за спешна работа в София. Остави свой заместник на Съвет на министрите по енергетика и транспорт.

Йотингер се срещна тази сутрин с енергийните министри на шестте страни-членки на ЕС по пътя на бъдещия руски газопровод. Той обсъди с тях как да предоговорят с Москва двустранните си споразумения за него. Те не отговарят на европейските правила, защото не отделят производството от преноса, не допускат трети страни до тръбата и не предвиждат за нея независим управител.

Поради това Комисията предупреди миналата седмица, че потече ли газ по "Южен поток", тя ще започне процедури за нарушение срещу шестте страни - Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия.

"Постигнахме това, което България искаше", каза след срещата Стойнев. "А именно - Европейската комисия да бъде водеща в преговорите с руската страна."

Минути по-късно обаче говорителката на Йотингер Марлене Холцнер излезе с по-различна версия за резултатите от срещата: "Да, България повтори молбата си Комисията да поеме водеща роля в преговорите и ние се съгласихме да работим заедно."

Как обаче Брюксел ще поеме ролята, с която България иска да го натовари, не е ясно. "Комисията юридически не може да води тези преговори. Тя не е страна по двустранните споразумения на шестте държави с Русия", каза дипломат в Брюксел запознат с темата.

"Комисията и държавите-членки се споразумяха да работят заедно, за да намерят решение за междуправителствените споразумения", каза Холцнер. "Ще има срещи на експертно ниво, за да се определи в детайли този общ подход. Междувременно комисарят Йотингер ще продължи диалога с Русия. Следващата възможност е подготовката на срещата на върха ЕС-Русия в края на януари".

Накратко, нито нещо е станало, нито то е това, което България е искала. Комисията не може да е водеща, там ,където няма роля, дори и да иска и да обещава, че ще го направи. Тя е пазител на договорите на ЕС, а не на тези, сключени от правителствата на държавите-членки в нарушение на европейското право.

На днешната среща нищо не е решено. Решили са тепърва да решават. Посмали, Стойнев!"

Oще:   българия  газопровод  газпром  гюнтер йотингер  драгомир стойнев  ес  русия  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 12.12.201318:29

Идеята на правителството да прехвърли нещата на Европейската комисия и по този начин да направи газопровода въпрос на обща европейска политика е добра, стига да могат да я реализират.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.12.2013, 15:34

1 megatod | 12.12.201315:36

КАК ЩЕ БЪДЕ УПРАВЛЯВАНА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА.....? ИЛИ КАК ЩЕ СЕ УПРАВЛЯВАТ ПРОЕКТИ КАТО „ ЮЖЕН ПОТОК” И ДРУГИ ГОЛЕМИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЕКТИ В ЕНЕРГЕТИКАТА ОТ „БРЪМБАРА” ХРИСТОЗОВ И „КАЛИНКАТА„ БОЯН БОЕВ /ИЗВЕСТЕН В ЕНЕРГЕТИКАТА КАТО БЕРОЕВ/ ШЕФОВЕ НА БЕХ................


Сключени допълнителни Анекси към „Проект „Рехабилитация на блокове от 1, 2, 3 и 4, и изграждане на СОИ на бл.1-4, и повишаване на мощността на блокове 5 и 6 в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД”:
1.1. Сключени множество анекси към основния договор, с увеличаване обема на работата и договорната цена.
1.2. С Нареждане за промяна № 011, подписано на 11.07.2008г. се извършва незаконосъобразно, недопустимо, необосновано и абсолютно неизгодно за Възложителя увеличаване в сроковете за въвеждане в експлоатация на Част 2 „Рехабилитация на Турбина и Генератор на бл.3” до 31.12.2008г. и Част 3 „Рехабилитация на Турбина и Генератор на бл.4” до 30.04.2009г. С този анекс към основния договор са допуснати следните вреди:
- Пропусната възможност за предявяване и получаване на неустойки за забава в размер на 10 % от договорната цена, което за двете Части по договора възлиза на JPY 1 036 400 000.00 /7 800 000 евро/;
- Връщане на предявени и усвоени от гаранцията за изпълнение на договора на други неустойки в размер на JPY 259 100 000.00 /1 950 000 евро/,гаранциите са усвоени преди идването на Христозов в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД”:
- Поет ангажимент за плащане на всички разходи без ограничение поискани от Изпълнителя над договорната цена за ускоряване на работата по Част 2 и 3;
1.3. С Нареждане за промяна № 012 подписан на 11.07.2008г. се прави отново незаконосъобразно, недопустимо, необосновано и абсолютно неизгодно за Възложителя увеличаване в сроковете за въвеждане в експлоатация на Част 5 „Изграждане на СОИ на бл.1 и 2, включително с общите съоръжения” до 31.12.2008г. и Част 6 „Изграждане на СОИ на бл.3 и 4” до 26.11.2009г. С този пореден анекс към основния договор са допуснати следните вреди:
- Пропусната възможност за предявяване и получаване на неустойки за забава в размер на 10 % от договорната цена, което за двете Части по договора възлиза на JPY 1 113 719 600.00 /8 382 000 евро/;
- Връщане на предявени и усвоени от гаранцията за изпълнение на договора неустойки в размер на JPY 452 847 840.00, /3 400 000 евро/; гаранциите са усвоени преди идването на Христозов в „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД”:
- Поет ангажимент за плащане на разходи в размер до 11 000 000 лева /единадесет милиона лева/, поискани от Изпълнителя над договорната цена за Част 5 и 6;
1.4. Горните споразумения са подписани еднолично без решение на Съвета на директорите на дружеството и най – вече без изричното писмено разрешение на Министъра на икономиката и енергетиката.
1.5. Горните споразумения са подписани без разрешение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
1.7. На 07.10.2009г. е подписан Меморандум за промяна на основния договор. Преди това обаче през 2009г. е сключен договор между „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД и „ЕС ДЖИ И КЪНСЪЛТИНГ” ЕООД, представлявано от Стефан Тодоров Гамизов за извършване на консултантски и помирителни услуги, въпреки конфликта на интереси, след като друга фирма на Стефан Гамизов „ЕС ДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ” ООД е консултант и дори подизпълнител изпълняващ работите по санирането на машинна зала за Изпълнителя на проекта „Мицуи енергийни проекти” ЕООД. Нещо повече „ЕС ДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ” ООД е и координиращо дружество между консорциум Мицуи-Тошиба и потенциални подизпълнители на проекта. Стойността на договора е 228 000 лева.
Подписаният Меморандум за разбирателство между страните е одобрен предварително в кабинета на Министър Председателя Бойко Борисов и в последствие одобрен от БЕХ. Този текст е отразен в Меморандума. По този начин са узаконени всички подписани преди това Анекси, който не са имали санкция нито от съвета на Директорите на ТЕЦ „Марица изток 2” ЕАД, нито от собственика на дружеството БЕХ.
Само от гореописаното е допуснато Изпълнителят да получи суми над 15 000 000 евро. Има множество договори който са сключени с други фирми за изпълнение на дейности пряко свързани с проекта и не могат да бъдат оценени без допълнителна информация.
Интересно е как са „защитили” интересите на дружеството двамата „специалисти”, като по време на тяхното управление всички подписани анекси към основният договор са в ущърб на дружеството.
Освен гореописаното двамата „специалисти в енергетиката” по думите на г-н Стойнев, са „ позабравили” да приспаднат сума от 892 000 лева/ за част 5 и 6 от договора/, приета от Изпълнителя с Нареждане за промяна № 7 от 18.08.2006 год.Същата сума според анекса трябва да бъде приспадната от бъдещи евентуални претенции на Изпълнителя по част 5 и 6 от договора. Анекса е подписан преди управлението на двамата „специалисти”. Впоследствие при преговорите с г-н Гамизов и в съответствие с подписаният от страните Меморандум, „хубавците” приемат Нареждане за промяна за същата част от договора /промяна №23 от 03.06.2010 год./ на стойност 2 254 000 евро/256 393 809 японски йени/платени от управляваната от тях централа, без в него да бъде приспадната сумата от 892 000 лева.
А сега, питайте прокуратурата има ли щета от 892 000 лева. И този път питайте хубаво......защото тук не става въпрос, за някакви си 300 долара по думите на Министър Стойнев, за който господин Христозов има издадена присъда за валутни престъпления, когато Министър Стойнев „Вие сте били на тринадесет години” За такава щета, се влиза в затвора. Апропо, за Ваше сведение във всички Анекси , няма приспадната сумата от 892 000 лева, което можете и сам да проверите.

P.S.:Тези „специалисти” крадат българската енергетика, както през държавните структури, така и през частни.....справка връзката на Христозов и заводски ТЕЦ” Видахим”......”високоефективно комбинирано производство”, трагедия и одобрена цена на гориво /въглища от Украйна/......от 300,21 лв за тон условно гориво. Евала на г-н Христо Бисеров и г-н Михаил Миков...... , сега „калинката” на
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани