ВАС отмени назначението на Владимира Янева, председател на СГС и семейна приятелка на Цветанов | webcafe.bg
newscafe

ВАС отмени назначението на Владимира Янева

Ралица Христова , сп. Правен свят
04.11.2011, 11:02 (обновена 04.11.2011, 13:58)
Владимира Янева

ВАС отмени решението за назначение на Владимира Янева за председател на СГС, тъй като е било взето с тайно гласуване

Върховният административен съд (ВАС) е отменил назначението на Владимира Янева като председател на най-големия съд в страната - Софийския градски съд. ВАС се е произнесъл по жалбата на другия кандидат за поста Величка Цанова. Решението може да се обжалва в 15-дневен срок пред петчленен състав на ВАС.

Сериозен скандал се разрази във Върховния административен съд (ВАС), след като членът на състава по делото срещу избора на Владимира Янева - съдия Иван Раденков, е отказал да подпише съдебното решение, след произнасяне на съдебния състав, изготвяне на решението и подписването му от другите двама членове - председател Юлия Ковачева и Соня Янкулова като си е направил самоотвод.

Не стават ясни какви са мотивите на съдия Раденков да си направи отвод. Мотиви трябват, отвод не става само с декларация, коментираха юристи. Според тях това е крайно скандално и застрашава сериозно авторитета на Раденков като магистрат.

Накрая на решението има само отбелязване от председателя на състава Юлия Ковачева: "На основание чл. 236, ал. 3 от ГПК във връзка с чл. 144 АПК отбелязвам: Съдия Иван Раденков отказва да подпише съдебното решение, като е постъпил самоотвод от същия след произнасяне на съдебния състав, изготвяне на съдебното решение и подписването му от 2-ма от членовете на състава".

Иначе Върховният административен съд отменя решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - съдия Владимира Янева, е избрана за председател на Софийския градски съд.

Мотивът, с който ВАС отменя решението на съвета, че гласуването е било проведено тайно, а е трябвало да бъде явно. Иначе съдът не намира допуснати нарушения при вота за председател на СГС. Заради това ВАС връща делото на ВСС за ново гласуване.

Според съда задължението в нормата на чл. 171, ал. 1 от ЗСВ административните ръководители да се избират явно има процесуален характер и "допълнението на нормата с начина на вземане на решение от административния орган поражда действие от момента на влизането й в сила".

Според съдиите текстът в преходните и заключителни разпоредби на ЗСВ, че насрочените конкурси за съдии и прокурори се довършват по досегашния ред не може да се приложи в това отношение при избора на Янева, защото явното гласуване е нов текст, такъв в закона не е имало преди.

В предишната редакция на текста на чл. 171, ал. 1 от ЗСВ начинът на гласуване не е уреден "и следователно липсва "досегашен ред" по смисъла на преходната разпоредба", сочи съдът.
"Извън начина на гласуване, не са допуснати нарушения при провеждане на избора при второто гласуване, след което е назначен кандидатът, получил мнозинство от гласовете. Начинът по който е гласувано - таен вот с бюлетини, включително при условията на ал. 2 на чл. 171 е отразен в протокола, който се ползва с формална доказателствена сила. Текстът на чл. 171, ал. 2 от ЗСВ "изборът продължава" не налага извод, че се изисква ново обсъждане на кандидатите, получили най-много гласове при първото гласуване. С ал. 2 е регламентиран редът, при който се провежда второ гласуване, като целта е да се финализира процедурата, а не да се проведе нова такава между първите двама кандидати", мотивират се още Ковачева и Янкулова.

Те обаче намират за неоснователни доводите на Цанова за немотивираност на решението на ВСС. "Професионалният опит, компетентността и личностните характеристики на кандидатите са подложени на обсъждане от членовете на кадровия орган", аргументира се ВАС.

"Направената при обсъжданията преценка по критериите на чл. 162, ал. 3 от ЗСВ за притежаване на необходимите професионални и нравствени качества на участниците в избора е единствено в компетентността на ВСС. При положение, че жалбоподателката и заинтересованата страна отговарят на законовите изисквания за назначаване за административен ръководител на СГС, решението на ВСС коя от двете кандидатури да предпочете е по целесъобразност", твърдят още съдиите. Владимира Янева ще обжалва решението пред петчленен състав на ВАС.

Юристите, с които "Правен свят" се консултира, твърдят единодушно, че, въпреки странния самоотвод на съдия Раденков, решението е редовно, тъй като и тримата съдии са се произнесли. Това, че един от съдиите не го е подписал в случая няма значение, тъй като другите двама от състава са подписали.      

Владимира Янева бе избрана от Висшия съдебен съвет на 30 май. Тя бе предпочетена пред други трима кандидати. Основният й опонент бе тогавашният заместник-председател на СГС и шеф на Наказателното отделение Величка Цанова. На първия тур Янева събра 12 гласа, а Цанова - девет.

При балотажа обаче четирима от членовете на съвета се обърнаха на 180 градуса и подкрепиха Янева. В крайна сметка семейната приятелка на Цветанов събра 18 гласа, а Цанова - пет.

Изборът предизвика сътресения в съдебната система. Двама членове на ВСС подадоха оставки, Величка Цанова депозира оставка като заместник-председател и шеф на НО на СГС, редица неправителствени организации поискаха разпускането на този състав на ВСС.
Но както става с всичко друго и този скандал полека лека отшумя.

Докато делото не стигна във Върховния административен съд. Че има готово решение се говори от две седмици. Според източници на "Правен свят" председателят на ВАС Георги Колев оказвал натиск върху съдиите от състава, за да обявят благоприятно за Янева решение. Колев отрече пред "Правен свят" да е привиквал съдиите от състава по повод това дело. Отрича и за натиск.

Според юристи обаче странното поведение на съдия Иван Раденков, който беше в отпуск в последните дни, може да бъде тълкувано в контекста на слуховете за натиск. "Правен свят" не успя да се свърже със съдия Раденков. Според публикация в dnevnik.bg на съдия Раденков е бил обещан поста председател на Административен съд-София град.

Oще: вас  величка цанова  владимира янева  георги колев  иван раденков  решениие  сгс  съдии  съдия  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 04.11.201113:23

Тази прелестна дама не може да умножи сбор по разлика,но иска да е ръководител.Най-доброто решение ще е г-н Цветанов да си я сложи за зам.министър.Ще си подхождат,защото и той е скаран с умножението. Много щастлив
   

оценка

+0 -0