Онлайн проверки и на договори и осигуровки в НАП | webcafe.bg
newscafe

Онлай справки в НАП с персонален код

Webcafe.bg
10.01.2012, 15:44 (обновена 10.01.2012, 16:20)
компютър, интернет

Със заявление до НАП получаваме код, с който да проверяваме договорите си, осигурителния доход, какви осигуровки и дали са внесени

Трудовите договори, осигурителният доход, задължителното пенсионно осигуряване и други услуги вече могат да се проверяват в НАП чрез безплатен персонален идентификационен код, предаде БТА.

Гражданите и фирмите могат да подадат от утре заявление в агенцията и лично да получат кода си, което ще отнеме минути, съобщи Боряна Георгиева, шеф на дирекция "Обслужване". 

С уникалния код ще се спести време за достъп до информацията. На практика с такъв код лицето ще влезе с идентификатор - БУЛСТАТ или ЕГН, и ще се проверява например дали трудовият му договор е депозиран.

"Кодът ще ни позволи да виждаме своите лични данни в интернет. Стартираме тази година с 3 услуги, достъпни с персонален код - какъв трудов договор е декларирал съответният ни работодател, на какво работно време се трудим, да видим осигурителния си доход и парите, платени за допълнително пенсионно осигуряване", заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров. 

В бъдеще може да се подават удостоверения и за достъп до сметката на лицата и за определени плащания. 

Ще могат да се подават декларации и в текстови формат, а тези, подадени по интернет, са без задължението да се попълват на хартиен носител.

За да се ползват данъчните облекчения за младите семейства, те трябва да внесат един единствен документ с бележката, дадена от банката, отпуснала ипотечния кредит на едно от лицата в семейството, което е под 35 г. 

През последните 2 г., за да плати едно лице осигурителните вноски по договорите, се изискваше попълване на огромен брой платежни документи и това бе свързано с повече разноски. 
За миналата година отпадат нови 20 кода, което означава по-малко разходи за бизнеса и за гражданите. 

Няма промяна в сроковете за подаване на декларациите - до 30 април. Поради това, че този ден е неработен, декларации ще могат да се подават и на 2 май. 

Въвежда се единна входна точка за предоставяне на отчетите на предприятията, заяви междувременно Диана Янчева, директор на дирекция "Бизнес статистика" в НСИ. Сроковете са същите като при НАП при подаване на декларации.

Може също отчетите да се подават и на хартия. От началото на годината в НСИ са получили 3500 отчета, активността е изключително голяма, добави Янчева. Според нея любопитното е, че бизнесът е изключително активен нощно време при предоставяне на данните си в НСИ по електронен път.

Oще: булстат  договори  егн  интернет  код  нап  онлайн  осигуровки  проверки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 10.01.201219:21

Абе ... webcafe ... авторите ви като са неграмотни, поне в редактори инвестирайте.
А аз се карам на сина си, когато в редки случаи показва неграмотност.

Това "Онлай справки", някаква компютърна новост ли е?
Наблегнете малко над английския, така ставате за резил.

http://imageshack.us/photo/my-images/840/webcafe.png/
   

оценка

+1 -0