България - много бедни, труден бизнес | webcafe.bg
newscafe

България - много бедни, труден бизнес

Webcafe.bg, по БТА
23.10.2012, 11:27 (обновена 23.10.2012, 12:10)
българи

Снимка: © БГНЕС

Освен голямата бедност, в България става все по-трудно да се прави бизнес

Шестнайсет процента от хората в Европейския съюз са заплашени от бедност, като най-голям е рискът за латвийците, а най-малък - за чехите. България е в групата страни с най-голям процент заплашени от бедност хора.

Данните са от австрийско проучване, основаващо се на данни от 2010 г. Изследването е било представено от Австрийското дружество за политически обсъждания и политическо развитие.

Според изследването 80.7 милиона души от 500-милионното население на ЕС са заплашени от бедност. 21.3% от латвийците са заплашени от бедност. Над 20 на сто от жителите на Румъния, България и Испания също попадат в тази категория, както и 20 процента от гърците и литовците.

Според представените данни едва 9% от чехите са заплашени от бедност. 

По данни на синдиката КНСБ 23% от домакинствата в България са под прага на бедността или това са 1.66 млн. души. Увеличението на издръжката на живот в края на септември спрямо юни е 2.8%, а от началото на годината е 4.8%. Нарастването на годишна основа спрямо септември м.г. е 5.9%.

За един доклад, който Симеон Дянков правеше

Освен че е бедна, България е влошила и условията за правене на бизнес, става ясно от доклада, който Симеон Дянков - като чиновник от Световната банка правеше преди да стане финансов министър.

Сингапур все още държи първото място в света по лесно правене на бизнес - при това за седма поредна година, става ясно от изследването "Doing Business", но България е на 66-о място, докато м.г. беше на 64-о.

Страната ни е влошила най-много условията за стартиране на бизнес (падане с 9 места) и за плащане на данъци - от 83 на 91-о място. Отстъпили сме и при достъпа до електричество, строителните разрешителни, защитата на инвеститорите и получаването на кредит, където все пак е най-доброто ни класиране - 38-а позиция.

Слабо подобрение в класирането има при условията за външна търговия, спазването на договорите и уредбата на несъстоятелността.

Според документа започването на нов бизнес е нас е доста по-евтино (1.1% от дохода на човек от населението), отколкото в Източна Европа и страните от ОИСР, но пък отнема повече време - 18 дни у нас при 14 дни в Източна Европа.

За да обслужи данъчните си задължения българският данъкоплатец губи 454 часа в годината при средно 260 часа за Източна Европа и 176 в развитите страни.

Полша излиза на първо място по благоприятни за бизнеса промени, извършени в Източна Европа и Централна Азия. Като цяло 88 на сто от страните в този регион са подобрили бизнес регулациите си през изминалата година.

Полша, най-голямата източноевропейска икономика, е улеснила регистрирането на собственост, плащането на данъци, изпълнението на договори и решаването на проблеми, свързани с неплатежоспособност. Така е станала страната с най-много подобрения от 185-те държави, включени в доклада. 

В Топ 5 по най-добро правене на бизнес след Сингапур са Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания. Грузия и Австралия също влизат в първата десятка, изпреварвайки Исландия и Ирландия. 
Полша сега е на 55-о място, докато миналата година е била на 62-о. 

При изготвянето на доклада се вземат предвид регулации, които засягат една компания от старта й - от това дали лесно се започва нов бизнес до това колко време е необходимо за попълване на данъчна декларация или регистриране на собственост.

Oще: doing business  бедност  бизнес  българия  ес  сингапур 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани