Митници vs ЛУКойл Нефтохим | webcafe.bg
newscafe

Митници vs ЛУКойл Нефтохим

Webcafe.bg, по БНР и БГНЕС
19.04.2013, 11:43 (обновена 19.04.2013, 17:19)
Петрол, бензин, газ, дизел

Снимка: © Getty Images

България е втора по поскъпване на бензините за първото тримесечие на 2013

Проверка на Агенция "Митници" установи, че по искане на "ЛУКойл Нефтохим Бургас" четирима митнически служители неправомерно са премахнали митнически пломби на част от измервателните уреди в пристанището и са превключили част от уредите на тестов вместо работен режим.

Така в продължение на дни пристанището е било оставено без надеждно функциониращ митнически контрол, като в този период от него са изведени големи количества горива, съобщиха от Агенция "Митници". По-късно днес трима от тях бяха уволнени.

Става въпрос за нефтения терминал "Росенец", през който се внася нефтът за преработка и се изнася готова продукция. Скандалът се разрази в момент, когато стана ясно, че България е на второ място в Европа по поскъпване на бензина за първото тримесечие на 2013 г.

Нарушенията са констатирани няколко дни след издаването на акт за съответствие на "Росенец" със закона за акцизите и данъчните складове. По закон трябва да бъдат монтирани нивомери на всички контролни точки по въвеждане и извеждане на горивото. Именно липсата на такива бе основна причина за отнемане на лиценза на "Росенец".

От митниците коментираха по БНР, че няма основание за отнемане на лиценза на нефтопристанище "Росенец" преди 2 юни.

Дотогава складът, собственост на "Лукойл Нефтохим Бургас", е задължен да монтира измервателни уреди и те да подават информация за количествата гориво. Ако това се случи в срок, лицензът на "Росенец" няма да бъде застрашен.

Четирите дисциплинарни производства срещу бургаските митнически служители от вчера не са първият случай, в който "Лукойл" нарушава акцизното законодателство.

През 2011-а дружеството остана без лиценз, защото не беше ясно колко горива се съхраняват в данъчния склад "Нефтохим". Въпреки споровете, които стигнаха и до съд, "Лукойл" и митниците се разбраха, че уреди за измерване ще бъдат монтирани, макар че срокът впоследствие да беше удължен значително.

В момента с "Нефтохим" проблем няма. Няма да има и с "Росенец", ако складът изпълни изискванията и до 1 юни всички измервателни уреди за гориво в нефтения терминал "Росенец" бъдат пломбирани и подават точна информация до НАП и Агенция "Митници".

Централата на митниците уличи вчера четиримата си служители, сред които и шефът на митницата в Бургас Валери Стефанов, че са участвали в разпломбирането на измервателните уреди и така са дали възможност няколко дни без контрол да се изнасят горива от склада.

Освен това вътрешното разследване е установило, че липсват протоколи, а някои от попълнените данни в документите са неверни. По-късно днес ще стане ясно какви ще са санкциите за четиримата проверявани.

Все още няма коментар за разпломбираните уреди от "Лукойл Нефтохим Бургас".

Какво направи Ваньо Танов

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е уволнил директора на Митница Бругас Валери Стефанов, както и заместника му Кирил Динев, а също и началника на отдел "Последващ контрол" Ростислав Йонев. Началникът на сектор "Енергийни продукти" в отдел "Акцизи" Калина Димитрова пък е понижена в по-долен ранг.

Ръководството на Митница Бургас за срок от 45 дни е поверено на Венцислав Халаджов, заместник-началник на Митница Русе.

Мотивът за освобождаването им е заради образуваните срещу тях дисциплинарни производства.

Агенция "Митници" е започнала и процедура по преразглеждане на издадения Акт за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове на данъчния склад Нефтопристанище Росенец.

Oще: горива  лукойл  лукойл нефтохим  митници  петрол  пристанище  росенец  терминал  уреди 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани