По-евтин ток от 5 март | webcafe.bg
newscafe

По-евтин ток от 5 март

Webcafe.bg
01.03.2013, 10:52 (обновена 01.03.2013, 20:02)
Делян Добрев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма в оставка: По думите му за да поевтинее токът, единственото, което може да излезе от микса, са трите централи "Бобов дол", "Марица 3 Димитровград" и "Брикел" (на Христо Ковачки - бел.р.)

Баба Марта ни донесе новината за по-евтин ток. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в рамките на два часа днес на два пъти промени цените за промени на крайните цени на електрическата енергия за битови потребители от 5 март.

Последно: средно намаление на цените на тока за ЧЕЗ със 7.17 процента, за ЕВН - с 7.28 процента и за Енерго Про - с 6.22%.

За ЧЕЗ цената на нощната енергия ще падне с 14.61 процента, на дневната - с 5.30%. За ЕВН цената на нощната енергия ще бъде понижена с 13.07 процента, а на дневната - с 5.84 процента. За "Енерго Про" цената на нощната енергия ще бъде понижена с 8.82 процента, а дневната - с 5.58 процента.

Два часа по-рано ДКЕВР обяви средно намаление на цените за ЧЕЗ от 6.7%, за ЕВН - 7.3% и за "Енерго Про" - 5.3%.

Общественото обсъждане и крайното решение ще бъде взето на 5 март.

Повече АЕЦ "Козлодуй" в тока, ако искаме да е евтин

До около 75-80% от тока, произвеждан от АЕЦ "Козлодуй", може да влезе в енергийния микс на страната, за да се понижат сметките за ток, без това да застраши финансово централата. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев в сутрешния блок на bTV.

С промяната в Закона за енергетиката тази седмица развързахме ръцете на регулатора да променя цената на тока повече от веднъж годишно, обясни Добрев.

"Това стана за рекордно бързо време, само за два дни - през комисия, на първо и второ четене и на третия ден беше публикувана в извънреден брой на "Държавен вестник", за да може още с вчерашна дата ДКЕВР да вземе решение. Комисията може да вземе решение със съкратени процедури и още днес да излязат с решение за цената на тока", допълни той.

По думите му колко точно процента ще е намалението, е решение на регулатора. "Първоначалните прогнози бяха за 8%. Сега чувам, че не могат да бъдат достигнати 8%, ще е по-малко намалението", отбеляза министърът в оставка.

Според него основните начини за намаляване на цената са два - от една страна по-голям дял на АЕЦ "Козлодуй" в микса за регулиран пазар, а от друга - намаляване на признатите технологични загуби на ЕРП-тата".

Министърът обясни, че идеята на мярката - включване на тока от АЕЦ-а в микса, е да се вземе свободното количество произведена електроенергия, което централата не може да продаде на свободния пазар.

"Дори да се стигне до 100%, ако НЕК плаща задълженията си към "Козлодуй", няма да е проблем, но ако НЕК не плаща - ще има проблем. Проблемът е, че НЕК има огромни задължения вече към централата, защото е нагърбена с непосилна задача - да финансира проекти като "Белене" и "Цанков камък". Но няма да се връщаме към тази тема... Все пак дълговете на НЕК от 2 млрд. лева сега са 300 милиона", допълни Добрев.

По думите му за да поевтинее токът, единственото, което може да излезе от микса, са трите централи "Бобов дол", "Марица 3 Димитровград" и "Брикел" (на Христо Ковачки - бел.р.). И евентуално да бъде намален делът на ТЕЦ 2 в "Марица изток", който обаче е вторият най-евтин източник на енергия. за момента. Причината е, че страната е длъжна да изкупува зелената енергия заради директивите на ЕС, както и тока от Марица 1 и 3 по неизгодните дългосрочните договори, валидни до 2027 г.

За притесненията на миньорите от "Бобов дол", че могат а бъдат закрити десетки работни места, министърът в оставка попита "защо трябва целият български народ да издържа една скъпа и неефективна централа". Той заяви, че за разлика от протестите на миньорите, които могат да съберат стотици, демонстрациите срещу високите цени на тока събират хиляди.

На въпрос кога гражданите ще могат сами да избират доставчик на ток Делян Добрев отговори, че законодателно това може да става и сега. Проблемът е, че няма търговец, който да иска да доставя ток до домовете на хората.

"Потреблението е малко и сделката не е изгодна. Затова обмисляхме възможността да се регистрира дъщерно дружество на НЕК или БЕХ, което да е един вид конкурент и да доставя ток, като по този начин осигурим избор на хората", коментира той.

Oще: аец "козлодуй"  бобов дол  брикел  делян добрев  дкевр  ерп  марица 3 димитровград  нек  проекти  ток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

1 Nikola Aslanov | 01.03.201312:27

Ковачки притежава едновременно мини за въглища и ТЕЦ-ове - т.е. напълно затворен цикъл за производтсво на електроенергия. Което определя изнчално ниски производствени цени, независимост и високи печалби. И отгоре на това цената за изкупуване на тока от неговите централи е ПЕТ до ШЕСТ ПЪТИ по-висока от цената на тока от АЕЦ Козлодуй (http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402)...
Все повече ми харесват китайските закони - за корупция в особено големи размери - смъртно наказание и за даващия и за получаващия! Публично, на стадиона с излъчване по телевизията.
   

оценка

+0 -0