Евродепутати: Унгария да бъде лишена от права в ЕС | webcafe.bg
newscafe

Евродепутати искат "кастрация" за Унгария в ЕС

Webcafe.bg
10.01.2012, 15:08 (обновена 10.01.2012, 16:01)
Унгария

Снимка: © БГНЕС

Будашеща продължава да се противопоставя на критиките на Брюксел и на призивите на хиляди протестиращи да оттегли противоречивата конституция

На Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент на Унгария да бъдат отнети правата в Европейския съюз, съобщи агенция "Франс прес". Причина е спорната Конституция, която кабинетът на премиера Виктор Орбан прие, съобщи лидерът на групата Ги Верхофстад.

Конституцията беше приета през април м.г. и влезе в сила от 1 януари 2012 г.

Критиците гледат на нея като на средство за утвърждаване на личната власт на Орбан и на партията му Фидес. Не само сега, но и в бъдеще.

Защото с помощта на основния закон, който бе променен благодарение на мнозинството от две трети в парламента, ще може да парализира действията на следващите правителства, когато се окаже в опозиция. Още през април, когато парламентът одобри проекта, историкът Андраш Минк нарече действията на управляващите "конституционен преврат".

Към критиките се присъедини и американският държавен секретар Хилари Клинтън. Тя изпрати писмо до Орбан, в което изразява безпокойството си за демократичните свободи в Унгария.

Забележките й, както и всички останали, обаче бяха подминати пренебрежително. "Никой не може да се намесва в унгарския законодателен процес, нито да казва на депутатите, избрани от унгарския народ, какви закони могат и какви не могат да гласуват", заяви Орбан, когато на 30 декември бяха гласувани последните закони, залегнали в конституцията.

И така, Република Унгария вече не съществува, има само Унгария. А с повелителното "Бог да благослови унгарците" в преамбюла, Будепаща става първата държава в ЕС, официално включила Всевишния в основния си закон.

"Не виждам друг вариант в случая освен започване на процедурата, предвидена в чл. 7 на Лисабонския договор", посочи той във връзка с това, че Будапеща продължава да се противопоставя на критиките на Брюксел и на призивите на хиляди протестиращи да оттегли Конституцията.

Според текста в чл. 7 сериозни нарушения на човешките права в държава членка могат да доведат до ограничаване и дори прекратяване на правото на гласуване в Съвета на ЕС.

Решението обаче трябва да бъде взето с мнозинство от четири пети, тоест 22 от общо 27 държави членки.

Предупрежденията към Будапеща не са от днес. Европейската комисия не изключва възможността да започне наказателна процедура срещу Унгария, ако приетите законодателни промени в страната противоречат на общностното право. Това обяви в началото на януари т.г. говорителят на комисията Оливие Бриганди. 

Той уточни, че през декември 2011 г. председателят на ЕК Жозе Барозу, както и двама комисари, са изпратили "над пет писма" до унгарските власти, в които изразяват опасенията си, че промените в Конституцията са в разрез с Лисабонския договор.

Конкретните притеснения на комисията са свързани с изискването за независимост на централните банки и на съдиите, както и със защитата на личните данни.

Oще: ес  права  унгария 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани